Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za nenošenje maski kazna 5.000 dinara NA LICU MESTA?

  Nenošenje maski u zatvorenim prostorima ubuduće će se kažnjavati sa 5.000 dinara, ali na licu mesta, bez sudskog procesa kao što je trenutno slučaj, saznaje Blic.

  Krizni štab nakon vanredne sednice je saopštio da nove mere još neće biti uvedene, ali će već usvojene biti pooštrene, odnosno da će se početi sa oštrijim kažnjavanjem, zbog čega će Skupština Srbije već na prvoj redovnoj sednici usvojiti izmene određenih zakona.

  Skupština Srbije na prvoj sledećoj sednici treba da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere nošenja maske smatralo prekršajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

  To znači da bi se one izricale na licu mesta, ne bi bilo sudskog procesa kao što je sada.

  Drakonske KAZNE za nepoštovanje mera – od 5.000 do 150.000 RSD

  Advokat: Represija i prostor za korupciju

  Advokat Čeda Kokanović izjavio je za Betu da bi eventualno novčano kažnjavanje na licu mesta onih koji ne nose maske u zatvorenom prostoru predstavljalo represiju i otvaranje novog prostora za korupciju državnih službenika.

  „Maske treba da se nose, ali država nema kapacitet da u tom obimu kažnjava ljude koji ih ne nose. I onda kad se nečim preti, a ne može da se sprovede, to se pretvara u situaciju gde se neko nekad kazni, a neko ne. Dakle, jedan voluntarizam i diskriminacija“, ocenio je Kokanović.

  On je podsetio da smo slučajeve sa kažnjavanjem na licu mesta imali u saobraćaju.

  „To je zbog korupcije ukinuto, pa se sada kazne plaćaju preko uplatnica u pošti ili banci. I ako sada ponovo uvedemo otimanje novca na licu mesta opet ćemo imati korupciju. Te kazne će plaćati samo oni koji su slabi, stari, žene i oni koji se uplaše policije“, rekao je advokat.

  Kokanović kaže da retko ko od građana danas ima u svom novčaniku 5.000 dinara.

  „I šta će u tim slučajevima policajci i inspektori da rade? Da vode građane u policiju? Takva represija nije način da se ovako ozbiljne stvari rešavaju. One koji ne nose maske u zatvorenom prostoru treba legitimisati i napisati im prijavu za prekršaj. Sve ostalo je apsurdno“, kazao je advokat.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Blic, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE