Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drakonske KAZNE za nepoštovanje mera – od 5.000 do 150.000 RSD

  Redovni policajci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora.

  To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima…

  Ovo je možda i najvažnija izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zadatak nove Vlade čim se formira.

  Na taj način konačno će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

  Trenutne te mere u potpunosti mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

  Dakle, čim se usvoje u skupštini izmene zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

  To znači, da će onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imati mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

  Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje.

  Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

  Moći će da zatvaraju kafiće i klubove

  Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori.

  Oni će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori.

  Podsećanja radi, do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

  A sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove…

  Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

  50.000-150.000 dinara za fizičko lice

  50.000 – 500.000 dinara za pravno lice

  50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

  50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

  5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Blic

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE