Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za 29 m2 vlasnik traži 1,35 miliona EUR: Izgleda da IMA KUPCA

  Mali poslovni prostor u Splitu, u Hrvatskoj, mogao bi uskoro da obori zanimljiv rekord.

  Odricanjem prava prečeg otkupa na poslednjoj sednici Gradskog veća Splita, na tržištu nekretnina našao se dosad najskuplji kvadrat na Rivi, piše Jutarnji list.

  Grad je imao priliku da otkupi tu nekretninu za iznos od čak milion i 350 hiljada evra, a s obzirom na to da je reč o prostoru površine 29,04 metara kvadratnih, cena kvadrata iznosi više od 46.000 evra.

  Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnik koji namerava da proda zaštićeno kulturno dobro, poput ovog prostora, dužan je prvo da ga ponudi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu. U slučaju da se svi odreknu prava prečeg otkupa, vlasnik prostor može prodati drugom kupcu, ali cena ne sme biti niža od one koja je ponuđena Gradu.

  S obzirom na to da je reč o izuzetno visokoj ceni kvadrata, portal je potražio mišljenje stručnjaka na tom području Jasminke Biliškov, vlasnice agencije „Biliškov nekretnine“, koja je ujedno i zamenica predsednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj privrednoj komori, a u Splitu je predsednica tog istog udruženja.

  Priznala im je da se do sada nije susrela sa toliko visokim iznosom kvadrata.

  Najskuplji kvadrat ikad

  „Mislim da je najveći iznos poslovnog prostora na Rivi prodat za 25.000 evra po kvadratu, nisam čula da je neki prostor na toj lokaciji prodat za veću cenu. Ali, ako su vlasnici u pravu prečeg zakupa ponudili Gradu nekretninu za toliko novca, verujem da već postoji kupac s obzirom na to da sada ne smeju da prodaju taj prostor ispod spomenute cene“, rekla je Biliškov.

  Istakla je da je Riva jedinstvena i, iako je reč o neverovatno visokoj ceni kvadrata, drži da je kupovina poslovnog prostora na toj lokaciji „kao da ste sebi kupili nešto najdragocenije“.

  „Onaj ko sebi to može da priušti možda će radije kupiti takav prostor nego držati novac u banci. Na kraju, sigurna sam da će mu se vrlo brzo isplatiti, ako ne kroz deset, onda kroz 15 godina. Ipak, zaista je cena enormna“, zaključila je.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE