Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putovanja (Pixabay)

  YUTA: Polise za samo 10 odsto turističkih agencija

  Pregovori o polisama osiguranja putovanja sa osiguravajućim društvima su završeni i samo će oko deset odsto turističkih agencija možda obezbediti polise, što je preduslov za nastavak poslovanja, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

  On je za Betu rekao da su osiguravajuće kuće ponudile polise za oko 40 agencija, a banke bi trebalo da pošalju ponude za još oko dvadesetak, ali ne pokazuju veliko interesovanje ni za toliko polisa, a u Srbiji ukupno ima 400 agencija.

  „Pod uslovom da sve agencije koje su dobile ponudu mogu i da je prihvate to je ukupno oko 10 odsto onih koji mogu da nastave da rade, jer je polisa preduslov licence za rad, a ostali će ostati bez nje“, rekao je Seničić.

  Dodao je da je neminovno da država promeni Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja prema broju putnika i osiguranim sumama i da se, kao i u svetu, osigurava deo vrednosti prometa, na primer deset odsto.

  U tom slučaju bi, kako je rekao, ako je promet na primer u vrednosti 100.000 evra osigurana suma bila 10.000 evra, a polise bi koštale oko 300-400 evra i agencije bi mogle da ih plate.

  Ako bi se osiguravao deo prometa od, na primer deset odsto, gotovo sve agencije bi, kako je rekao, mogle da plate polisu osiguranja, ukupna osigurana suma bi bila oko osam miliona evra i prihvatljiva za osiguravajuća društva.

  Seničić je rekao da država, što se tiče pomoći zbog otežanog poslovanja zbog pandemije, nije prepoznala turizam kao važnu privrednu granu, a da je u svim zemljama okruženja ta grana izdašno pomognuta.

  Turističke agencije u Srbiji ni kredit kod Fonda za razvoj, kako je rekao, ne mogu mesecima da dobiju, a banke su ih stavile na „crne liste“.

  „U Srbiji je država opredelila 150 miliona dinara za subvencije polisa osiguranja što je dobra ideja, ali je određeno da agencije dobiju od 2.000 do 5.000 evra i obzirom da će, kako sada stvari stoje, mali broj njih uspeti da obezbedi polise i nastavi poslovanje potrošiće se možda tridesetak miliona, a ostalo će se vratiti u budžet“, rekao je Seničić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE