Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porodice s decom u Srbiji finansijski „osetile“ pandemiju

  Skoro polovina porodica sa decom se tokom vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog pandemije virusa korona, suočila sa padom mesečnih primanja, uglavnom do 30 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef).

  Istraživanje je sprovedeno u aprilu, junu i julu i obuhvatilo je više od 1.800 domaćinstava sa decom, rečeno je tokom onlajn konferencije „Kovid-19 na Balkanu: obrasci viktimizacije i prava žrtava“, čiji je organizator Viktimološko društvo Srbije.

  Ana Prodanović iz Unicefa je iznela podatak da je u aprilu 51 odsto porodica tvrdilo da virus korona nije uticao na njihova primanja, ali da je u drugom talasu pandemije taj broj smanjen na 41 odsto.

  Trećina dece nije mogla da dobije zdravstvene usluge, jer nisu pružane tokom vanrednog stanja, a najčešće se radilo o vakcinaciji, izjavila je Ana Prodanović.

  Ona je rekla da 15 odsto dece u Srbiji koristi usluge socijalne zaštite, od kojih je sedam odsto imalo probleme u realizovanju tih usluga tokom pandemije.

  Skoro svi učenici su imali pristup nastavi na daljinu, a posle ukidanja vanrednog stanja se u predškolske ustanove vratilo 37 odsto dece do šest godina, navela je Ana Prodanović.

  Predsednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Sanja Ćopić je izjavila da su restriktivne mere, kao što je zabrana izlaska osoba starijih od 65 godina, uvedene bez jasnog obrazloženja, zbog čega su doprinele zabrinutosti građana.

  Zanemarena je briga države za mentalno stanje stanovništva, korišćenjem ratne retorike, zastrašivanjem i prebacivanjem krivice na građane, izjavila je Sanja Ćopić.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE