Vukadinović: Trenutnim rastom stagniramo, čak i zaostajemo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vukadinović: Trenutnim rastom stagniramo, čak i zaostajemo

  Država je obezbedila stabilno makroekonomsko okruženje, ali trenutna ekonomska politika Srbije ne može da obezbedi neophodnu stopu rasta, kaže prvičovek kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca.

  Kao privrednik, zadovoljan sam što je država obezbedila stabilno makroekonomsko okruženje koje uključuje stabilan kurs i nisku inflaciju, jer to omogućava privrednicima da planiraju razvoj i investiranje na duži period, kaže za Danas predsednik Metalca Dragoljub Vukadinović.

  Međutim, kao čovek koji živi u ovoj zemlji, kaže da “ne može da bude zadovoljan stopom rasta od svega dva, tri, ili četiri odsto. To je mali rast koji ne omogućava da dostignemo razvijeniji svet”.

  Naprotiv, još više ćemo zaostajati za najrazvijenijim zemljama Evrope. I naša rekordna četiri procenta rasta, koliko se procenjuju za prošlu 2018. godinu, realno su mnogo manje nego nemačkih 2,5 odsto, imajući u vidu razliku BDP, jasan je Vukadinović.

  Uz to, dodaje, na osnovu samo jedne godine ne može se govoriti o stabilnom, ili visokom rastu, a kada pogledate rezultate u poslednjoj deceniji, tek onda se vidi koliko stagniramo u odnosu na okruženje i zaostajemo u odnosu na svetsku privredu.

  Ističe i da sadašnja ekonomska politika Srbije ne može da obezbedi stopu rasta koja je neophodna, ne samo privredi nego i državi Srbiji.

  Prema njegovim rečima, strani investitori, kojima su date velike subvencije, uglavnom ulažu u nisko tehnološke proizvode pa zato i relativno malo doprinose rastu BDP, a radnici su među najmanje plaćenim u Srbiji gde su inače niska primanja.

  “Generalno, ekonomska politika treba da se gradi na duži period, da domaće privrednike podstiče da ulažu u sopstvenoj zemlji, za šta nije potrebna velika filozofija.”

  “Mehanizmi su poznati, smanjenje poreza i doprinosa…, ali jedan od vidova brige za privrednike bilo bi i rešavanje nagomilanih problema u funkcionisanju institucija. Ažurno i nezavisno sudstvo, bolji obrazovni i zdravstveni sistem, primerena kulturna politika. Sve to nam nedostaje i zato nam najbolji ljudi odlaze, a ostaju oni koji nisu u stanju da podignu domaću privredu”, zaključuje predsednik Metalac grupe.

  Govoreći o Metalcu, koja 4. aprila slav 60 godina postojanja, Vukadinović kaže da je uspešnim poslovanjem, kvalitetom i praćenjem trendova, obezbeđeno stalno prisustvo u više od 25 zemalja na svim kontinentima.

  Takođe, Metalac spada u red nekoliko velikih kompanija u Srbiji koje su izašle snažnije iz privatizacije. To je posledica jedne dobre strategije koju je kreirala struka, a politici nikada nije dozvoljeno uplitanje u rad preduzeća, kaže Vukadinović za DANAS.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE