Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vučić

  Vučić naciji: Imamo para, gasa, šećera, jačamo vojsku…mladima još 5.000 dinara

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija energetski stabilna, da ima namirnica, da je država likvidna i najavio za Novu godinu dodatnu pomoć mladima od 5.000 dinara.

  Vučić je u obraćanju naciji izjavio da je sada na državnom računu 253,7 milijardi dinara, odnosno više nego dve milijarde evra, što znači da su javne finansije likvidne i stabilne.

  „Javni dug je 53,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Problem je jačanje dolara, ali smo preduzeli mere da se učešće dolarskog duga smanji sa 28 odsto, koliko je iznosilo pre četiri godine, na oko 12 odsto“, rekao je Vučić i istakao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

  Investicije nam život znače

  Govoreći o prilivu direktnih stranih investicija, ukazao je da su one na kraju trećeg kvartala iznosile tri milijarde i 11 miliona evra, što je dosadašnji rekord i 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  Po njegovoj proceni, te investicije će do kraja ove godine biti između 3,65 milijardi i 3,9 milijardi evra, što će biti više nego u rekordnoj 2021. glodini.

  Istakao je da su značajno uvećane kineske i japanske investicije u Srbiji. „Investicije nam život znače. One nam obezbeđuju sigurnost“, rekao je Vučić i dodao da će u narednih godinu dana biti izgrađeno pet autoputeva, odnosno brzih saobraćajnica.

  Naveo je da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, tako da će se do tog grada iz Beograda stizati za sat i deset, sat i petnaest minuta.

  „Očekujemo završetak i brze saobraćajnice do Valjeva do kraja sledeće godine, a od Rume do Šapca do septembra sledeće godine. Radimo brzu prugu Beograd Niš, u čemu imamo jaku podršku EU. Bez obzira šta mislimo o politici EU o pitanju KiM, ali Srbija i njena Vlada moraće da nastave mnoge reforme na svom evropskom putu“, rekao je Vučić.

  „Razumno“ poskupljenje energije

  Što se tiče energetike, predsednik uverava da neće biti većih poskupljenja, kao i da imamo dovoljne količine gasa.

  „I kada bude povećanja cena električne energije, kao i cena gasa, biće u veoma razumnim i malim okvirima. Srbija će biti kao i do sada, zemlja sa najnižom cenom električne energije“, rekao je Vučić.

  restrikcije

  Sijalica, struja (Pixabay)

  Vučić je rekao da imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije. „Naše skladiše u Banatskom dvoru je puno do čepa i ne trošimo sada nikakve zalihe gasa“, rekao je Vučić.

  Dodao je da imamo 380 miliona tona gasa u skladištima u Mađarskoj i 284 miliona tona u Banatskom dvoru.

  20 odsto namenske ostaje u Srbiji

  Vučić je najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije i saopštio da je potpisao naredbu za sve naše fabrike da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

  „Kao vrhovni komandant želim da vas obavestim da sam, da ne bismo ostali bez municije i oružja, potpisao da sve naše fabrike moraju da ostave našoj vojsci 20 odsto svega što proizvedu“, rekao je predsednik.

  „Krenuli smo u dodatna ulaganja, 100 miliona evra od petka je uloženo, ne želimo da naše mašine budu iz šezdesetih i sedamdesetih godina“, rekao je Vučić u Palati Srbija.

  On je kazao da Srbija pronalazi kupce za svoju robu, da bi moglo da se proda sve što se napravi narednih 20 godina.

  Mladima 5.000 dinara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. decembra krenuti prijava za novu finansijsku pomoć mladima, od 5.000 dinara. „Pred Novu godinu, od 1. do 15. decembra nova pomoć mladim ljudima, od po 5.000 dinara“, rekao je Vučić.

  Takođe je rekao da će se od novembra povećati i penzije, pa će prosečna penzija u Srbiji biti 38.000 dinara. „Od 1. novembra idemo na povećanje penzija, koje će penzioneri primiti u decembru, a onda dodatno povećanje sledećeg meseca. Ukupno povećanje zaključno sa januarom iznosiće između 20,2 i 20,8 odsto“, rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije je dodao da će plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5 odsto, a za vojna lica, oficire i podoficire 25 odsto., pa će minimalna zarada iznositi 40.020 dinara.

  Najjeftiniji hleb, dovoljno šećera, soli…

  Kada je reč o namirnicama, Vučić je kazao da je Srbija obezbedila najjeftiniji hleb u Evropi, po ceni od 53,50 dinara.

  Država ima dovoljne količine suncokreta, šećera i soli, rekao je on.

  „Za četiri puta smo povećali količinu konzervi, zatim 11 miliona litara ulja, što je više od 50 dana potrošnje, povećali smo sve količine“, kazao je Vučić.

  Izvor: RTS, N1, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE