Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vizna liberalizacija bi na Kosovu mogla da izazove egzodus

  Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini, Nedžmedin Spahiu izjavio je da bi u prvih godinu dana nakon usvajanja vizne liberalizacije, Kosovo moglo da napusti do 500.000 građana.

  Spahiu je agenciji Beta kazao da većina mladih stanovnika želi da ode na Zapad jer na Kosovu ne vidi nikakvu perspektivu.

  „Skoro iz svake porodice najmanje jedan član živi i radi u zemljama Zapadne Evrope. Ukoliko, kako je najavljeno, do kraja godine Evropska unija uvede liberalizaciju viza za građane Kosova, samo u prva tri-četri meseca Kosovo će napustiti 100.000 građana, a u narednih godinu dana u nekoliko talasa još 300.000–400.000 stanovnika“, ocenio je profesor Spahiu.

  Prema njegovim rečima, Kosovo će ostati bez radne snage, a prepoloviće se i broj studenata „koji će zbog posla prekinuti studije i krenuti na Zapad“.

  „Pored mladih, Kosovo će napustiti i loše plaćeni stručnjaci. Među građanima vlada uverenje da Kosovo ne može da postane demokratsko društvo u kome će se ceniti znanje i stručnost. Svaka vlast na odgovornim funkcijama bira nesposobne i nestručne, a sposobni i obrazovani ostaju po strani. Socijalni i ekonomski problemi s kojima se susreće većina stanovnika Kosova je za većinu njih nerešiva i jedini izlaz je odlazak u zemlje Evropske unije“, objasnio je Spahiu.

  Samo prema podacima Lekarske komore, s Kosova je u poslednje četri godine u inostranstvo otišlo 580 lekara.

  Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje „u potpunosti važeća“.

  Zakonodavne procedure koje bi vodile do odluke o ukidanju viznog režima počinju formalno 13. oktobra, kada će se okupiti radna grupa za vize koja će otpočeti prvu raspravu oko ovog pitanja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE