Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrtoglave cifre: Najskuplji kvadrat u Srbiji prodat za 9.000 EUR!

  Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u trećem kvartalu ove godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.019 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca 883.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).

  Prvih sedam najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je takođe u Beogradu na vodi, navedeno je u saopštenju.

  Istovremeno, najviše novca za stan u starogradnji, u iznosu od 1,46 miliona evra, izdvojeno je za stan na bogradskoj opštini Stari grad, a najviše cena po kvadratu, od 4.301 evra, plaćena je za nekretninu na opštini Vračar.

  U RGZ su naveli da je u trećem kvartalu najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan na Kopaoniku, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Vračaru.

  Кod zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju najskuplji su bili Šimanovci u opštini Pećinci i Novi Sad.

  Iz RGZ su naveli da je broj registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti za treći kvartal 2020. bio 29.130, što je više nego u istom periodu prošle godine kada je registrovano 28.478 ugovora.

  Na osnovu registrovanih ugovora, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u trećem kvartalu iznosio je više od milijardu evra.

  Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima odnosio se na promet stanova – 57 procenata.

  U trećem kvartalu ove godine 87 odsto prometa nepokretnosti plaćen je gotovinom, a ostatak iz kreditnih sredstava. Gotovinom se najviše plaćalo zemljište i to u 99 odsto prometa zemljišta.

  Uz pomoć kredita najviše se finansirala kupovina stanova (28 odsto), dok je za gotovinu prodat ostatak prometovanih stanova.

  Iz RGZ su naveli da se trendovi učešća različitih vrsta nepokretnosti u ukupnom prometu, posmatrano po kvartalima od 2019. godine, nisu značajnije promenili u trećem kvartalu ove godine.

  Od svih vrsta nepokretnosti, u Srbiji se najčešće trgovalo stanovima, ali ipak njihov udeo je u trećem kvartalu iznosio 28 odsto i bio je za četiri odsto manji nego u isto vreme 2019. godine.

  Navedeno je i da je udvostručen broj prodatih vikendica u odnosu na treći kvartal lane, porastao je sa 225 na 454.

  Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima – banjama i planinama, kako su pokazali podaci RGZ-a, zapažen je porast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja.

  Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na treći kvartal 2019. godine zabeležen je u Novom Sadu – sa osam na 35 vikendica, odnosno 4,5 puta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nadja

   Zanima me kakav je taj stan od 9000 e za kvadrat. Cene nekretnina vrtoglavo rastu uprkos koroni, kako u Beogradu, tako i u drugim vecim gradovima, Novom Sadu isto...Prijatelj iz Solis nekretnina mi prica da je jedino sto se promenilo zbog korone veca potraznja za kucama i vikendicama.

  • Saša

   Verovatno je taj stan kupio neki pošteni radnik od svoje plate naravno!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE