Vrhunska tehnologija u službi besprekornog korisničkog iskustva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrhunska tehnologija u službi besprekornog korisničkog iskustva

  „Plaćanje mobilnim telefonom je na prvom mestu praktično a pri tom sigurno. Nije više potrebno da nosite novčanik ili gotovinu. Današnji iPhone telefoni imaju memoriju koja prevazilazi i memoriju pojedinih računara, što znači da vam je telefon dovoljan za obavljanje mnogobrojnih svakodnevnih aktivnost: od gledanja filmskog sadržaja, slušanja muzike, pretraživanja interneta, društvenih mreža, fotografisanja, kreiranja poslovnih prezentacija i dokumenata, preko poručivanja hrane i namirnica, pa sve do mogućnosti plaćanja kako u fizičkom, tako i u onlajn prostoru. Sve ovo možete uraditi veoma intuitivno i u samo par koraka“, kaže o  Apple Pay plaćanju Mastercard karticom Nikola Mehandžić, direktor poslovnog razvoja za tržišta Zapadnog Balkana u kompaniji Mastercard.

  Koliko je plaćanje mobilnim telefonom sigurno? Šta se dešava sa podacima na kartici?

  Kao kompanija zaista verujemo da su podaci o korisnicima njihovo vlasništvo, da korisnici imaju pravo da upravljaju i kontrolišu kako će se njihovi podaci čuvati i deliti i da bi korist od sopstvenih podataka trebalo da imaju upravo oni, a naša je obaveza da te podatke štitimo.

  Sigurnost i privatnost predstavljaju srž poslovanja kompanija Mastercard i Apple i zato uvek kada koristite svoju Mastercard® debitnu ili kreditnu karticu u okviru Apple Pay mobilnog novčanika, na uređaju niti na Apple serverima se ne čuva stvarni broj vaše kartice, već se za dati uređaj dodeljuje jedinstveni broj koji je enkriptovan i bezbedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na sertifikovanom čipu koji je kreiran da bezbedno čuva informacije na uređaju, što predstavlja industrijski standard.

  Pored kapaciteta povezanih uređaja, u koje spada i iPhone, poverljive podatke sa kartice štiti i Mastercard-ova MDES tehnologija koja svaku fizičku karticu pretvara u digitalizovani jedinstveni token kojim se štite transakcije pri online plaćanju, kao i plaćanju u okviru aplikacija.

  Jedna od karakteristika plaćanja putem mobilnog telefona je i biometrijska autentifikacija? Koje su njene prednosti?

  Veliki broj ljudi već koristi biometrijsku autentifikaciju za otključavanje telefona ili aktiviranje nekih drugih funkcija. Mobilni telefoni više nisu samo sredstvo komunikacije i informisanja, već su u sve većoj meri i sredstvo kupovine odnosno plaćanja.

  Mobilni telefoni su danas sredstvo plaćanja koje nudi viši nivo sigurnosti, jer telefon omogućava napredan način autentifikacije za korisnika koji na taj način odobrava zaduženje svog računa. Trenutno, najviši nivo autentifikacije je putem biometrije, a novi mobilni uređaji imaju tehnološke karakteristike koje to podržavaju, na primer, prepoznavanje otiska prsta, lica ili neki treći način korišćenja autentifikacije korisnika. Biometrijska autentifikacija pruža i dodatnu bezbednost korisnicima kojima je danas posebno važno da što brže izvrše plaćanje  na fizičkim prodajnim mestima i da sredstvo plaćanja, u ovom slučaju mobilni telefon, ne daju prodavcima na kasi.

  Da li možemo da plaćamo na svim POS terminalima u Srbiji?

  Oslanjajući se na infrastrukturu za beskontaktna plaćanja kroz NFC tehnologiju, a nakon završenog koraka kreiranja digitalne kartice, korisnik može da počne sa korišćenjem Apple Pay-a i putem svog iPhone-a ili Apple Watch-a izvrši beskontaktno plaćanje koje je podjednako bezbedno i jednostavno kao i plaćanje Mastercard karticom. Dakle, plaćanje Mastercard karticom putem Apple Pay-a je moguće svuda gde je omogućeno beskontaktno plaćanje na POS terminalu, što je na 97% tržišta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Mastercard

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE