Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vozači iz Srbije od danas u BiH bez zelenog kartona

  Građanima Srbije od danas više nije potreban zeleni karton za ulazak motornim vozilima u Bosnu i Hercegovinu, a to isto važi i obrnuto, za vozila sa tablicama BiH koja ulaze u našu zemlju, saopštio je Automoto savez Srbije.

  Za prelazak granice, u oba smera, dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće jeste tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan.

  Bosna i Hercegovina je potpisala Multilateralni garantni sporazum kojim je postala članica tzv. podsistema registarske oznake. Savet Evrope definisao je 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.

  Srbija je postala članica Multilateralnog sporazuma 2012. godine, a time je vlasnicima ili korisnicima automobila srpskih registarskih oznaka omogućeno da bez dodatne dokumentacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji trideset i četiri zemlje.

  Zeleni karton, podseća AMSS, prepis je polise osiguranja u inostranstvu i obavezan je dokument za Severnu Makedoniju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Albaniju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis, dok za zemlje Evropske unije i Švajcarsku nije potreban. Pribavlja se kod osiguravajućeg društva kod kojeg je osigurano vozilo.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE