Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Širom Evrope 140 napada na 5G antene

  Petnaest članica Evropske unije pozvalo je Evropsku komisiju da odmah napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija o telekomunikacionoj mreži pete generacije, upozorivši da bi EU mogla da propusti pravno obavezujuće rokove za postavljanje nove infrastrukture.

  Pismo Komisiji potpisale su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugalija, Slovačka i Švedska.

  U pismu se traži da EK odgovori na veliki broj teorija zavere u Evropi koje su dovele do podmetanja požara pod telekomunikacione tornjeve, prenosi briselski portal EURACTIV.

  Širom Evrope je od januara do juna prijavljeno 140 napada povezanih sa 5G, većinom u Velikoj Britaniji i Holandiji.

  Potpisnice pisma traže od Komisije da nađe rešenje pre nego što na meti napada bude buduća mrežna infrastruktura, u vreme pandemije koronavirusa kada je građanima potrebna veza velike brzine.

  „Svedoci smo povećane aktivnosti pokreta protiv 5G mreže širom EU. Želimo da naglasimo da vandalizam nad telekomunikacionom infrastrukturom i eskalirajuće dezinformacije o elektromagnetnim poljima i 5G nisu samo pretnja po ekonomiju pogođenih zemalja članica, nego takođe onemogućavaju EU da ispuni svoje ambiciozne ciljeve u pogledu 5G“, navodi se u pismu.

  Pismo je upućeno potpredsednicama EK Margaret Vestegar i Veri Jurovoj i komesaru za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu.

  Komisija bi stoga trebalo da „primeni mere koje suzbijaju dezinformacije“ o izloženosti elektromagnetnim poljima i 5G, i da edukuje građane da bi podržali uvođenje te tehnologije u skladu sa ciljevima EU, smatraju potpisnici pisma, prenose Novosti.

  U okviru akcionog plana 5G za Evropu iz 2016, države su se obavezale da će razvijati svoju infrastrukturu za telekomunikacije naredne generacije. Ti ciljevi uključuju pokretanje servisa 5G u svim zemljama-članicama u bar jednom većem gradu do kraja 2020.

  Jedan EU zvaničnik je nedavno za Euroaktiv rekao da sve članice EU imaju zakonsku obavezu da do kraja godine dodele 5G frekvenciju mobilnom operatoru.

  Međutim, naišlo se na niz prepreka. Pored podmetanja požara pod telekomunikacionu opremu, postavljanje infrastrukture je usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

  Zemlje EU koje su potpisale pismo, ističu da „nepoverenje“ nastalo zbog dezinformacija, može štetno da utiče na postavljanje infrastrukture za mobilne mreže (tornjeve i antene), kao i na postavljanje bežičnih pristupnih tačaka u manjim mestima.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE