Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voren Bafet

  Voren Bafet podelio NAJBOLJE savete za uspeh: „Kad ste besni, držite jezik za zubima“

  Voren Bafet je jedan od najcenjenijih investitora u svetu, a takođe uživa ugled i zbog njegove životne mudrosti, koju rado deli sa poslovnim svetom, ali i širom javnošću.

  Zbog toga se postavlja pitanje kako je američki biznismen stekao znanje koje mu je poslužilo za velika dostignuća o kojima pišu mediji širom planete.

  U njegovom eseju u knjizi „Getting There: A Book of Mentors“, u kojoj 30 uticajnih lidera deli svoje tajne o uspehu, Bafet je otkrio da je mnogo toga naučio od nekolicine ljudi, koje on naziva „herojima“, piše CNBC.

  Jedan od njih je Tom Marfi, bivši izvršni direktor Capital Cities/ABC Inc. Investitor je opisao Marfija kao izuzetno sposobnu poslovnu osobu.

  „Nije morao da viče ili nešto slično. Sve je radio na veoma opušten način”, primetio je on.

  Voren Bafet

  Voren Bafet Screenshot

  Vežbanje emocionalne discipline

  Pre više od 40 godina, napisao je Bafet, Marfi mu je održao lekciju o važnosti prepoznavanja i kontrole svojih emocija.

  „Vorene, uvek možeš nekome reći da sutra ide u pakao. To je bio jedan od najboljih saveta koje sam ikada dobio“, prisetio se njegovih reči.

  Marfi smatra da je u ,,vrućoj situaciji“, najpametnija stvar koju možete da uradite da držite jezik za zubima. Prema njegovim rečima, ako izgubite živce, veća je verovatnoća da ćete učiniti nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti. I kada jednom kažete, naročito u današnjem tehnološkom svetu, gde sve što izgovorite može postati viralno, ne možete vratiti trenutak.

  ,,Zaboravi na to na jedan dan. Ako se sutra osećate isto, recite im tada – ali nemojte da reagujete u trenutku ljutnje!“, kazao je Voren Baftet.

  Naučiti kako da upravljate svojim emocijama nije lako, ali vredi vežbati. Ako im dozvolite da divljaju, to može dovesti do donošenja loših odluka i čak može da našteti reputaciji, istakao je.

  Prema Ričardu Orbe-Ostinu, psihologu i konsultantu za liderstvo, svoju emocionalnu disciplinu možete ojačati korišćenjem „tehnika kao što su meditacija, svesnost i disanje“. Posvećenost ovim praksama može „pomoći u upravljanju emocijama, kada smo u situacijama koje ih mogu pokrenuti“, dodao je on.

  Bafet ne savetuje ljudima da ne izražavaju emocije. Umesto toga, on je istakao prednosti priznavanja, ispitivanja i njihovog razumevanja. Na taj način se stvara više vremena i prostora za jasnoću, što omogućava donešenje razboritijih odluka.

  Voren Bafet

  Voren Bafet

  Emocionalna inteligencija je ključna

  Marfijev savet je duboko povezan sa konceptom emocionalne inteligencije. Emocionalno inteligentna osoba poseduje i veštine samosvesti i društvene svesti. Obe su neophodne za razvoj i održavanje dobrih odnosa, jasnu komunikaciju, upravljanje konfliktima i postizanje uspeha.

  Bafet to dobro zna. Kao što je Paulin Jan, portfolio menadžerka koja vodi blog o ličnim finansijama, istakla u nedavnom intervjuu za CNBC, Voren je odličan investitor jer nije samo svestan svojih emocija, već je u stanju da shvati i osećanja drugih.

  Investitor prepoznaje da emocije vode igru i koristi svoj uvid u ono što masovno stanovništvo oseća da bi doneo mudre odluke o ulaganju“, objasnila je Jan.

  Kako ona kaže, vežbanjem emocionalne discipline bićete daleko bolje opremljeni da postignete željene rezultate u životu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE