Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcije na Volstritu, spinoff

  Volstrit isplatio REKORDNE BONUSE radnicima: Prosečno po 257.500 USD

  Zaposleni u Volstritu su prošle godine u proseku primili 257.500 dolara bonusa, što je rekordan nivo, prema izveštaju kontrolora države Njujork Tomasa DiNapolija.

  Prema izveštaju, dodatni bonus je bio skok od 20% u odnosu na prethodni rekord, koji je zabeležen 2020. Fond bonusa u njujorškoj industriji hartija od vrednosti porastao je za 21% na godišnjem nivou na 45 milijardi dolara u 2021.

  „Ogroman profit Volstrita nastavio je da nadmašuje očekivanja u 2021. i doneo je rekordne bonuse“, napisao je DiNapoli u izveštaju.

  Zaposleni u Vostritu u odeljenju hartija od vrednosti čine samo 5% zaposlenih u privatnom sektoru u Njujorku, navodi se u izveštaju.

  Njihove plate, međutim, čine 20% ukupnih plata u privatnom sektoru u gradu. To znači da su i oni glavni izvor prihoda: industrija hartija od vrednosti činila je 18% državnih poreza u fiskalnoj 2021. godini, procenjuje DiNapoli u izveštaju.

  Prema podacima državnog kontrolora Njujorka, prosečan bonus u industriji hartija od vrednosti se više nego udvostručio od finansijske krize 2008. godine.

  Uprkos pandemiji, prosečan bonus u sektoru porastao je 28% u 2020. zbog naleta spajanja i akvizicija u drugoj polovini godine, a kako je nestabilnost tržišta podstakla trgovinsku aktivnost, prihodi kompanija koje se bave hartijama od vrednosti su porasle. Banke takođe povećavaju bonuse kako bi privukle i zadržale radnike.

  Rodna i rasna nejednakost

  Brzi rast bonusa na Volstritu tokom proteklih decenija doprineo je rodnoj i rasnoj nejednakosti, saopštio je Institut za političke studije (IPS). Zaposleni muškarci čine 62 odsto svih radno angažovanih u industriji hartija od vrednosti, dok Afroamerikanci imaju 7,2 odsto takvih poslova širom zemlje, saopštio je istraživački centar, pozivajući se na podatke američkog Biroa za statistiku rada (BLS).

  „Ovi zapanjujući brojevi su samo najnoviji dokaz nejednake žrtve tokom pandemije“, napisala je Sara Anderson, direktorka globalne ekonomije u IPS-u. „Dok se obični radnici bore sa rastućim troškovima za osnovne potrepštine, bankari sa Volstrita videli su kako njihovi bonusi rastu dalje u stratosferu.

  Prosečne nedeljne zarade za sve zaposlene u privatnom sektoru u SAD porasle su za samo 2% između januara 2021. i januara 2022. – ispod američke stope inflacije od 7%, primetio je IPS, pozivajući se na podatke BLS-a.

  Uprkos dobrom učinku finansijskog sektora u prošloj godini, DiNapoli je upozorio na predstojeće nevolje.

  „Nedavni događaji će verovatno smanjiti kratkoročnu profitabilnost i bonuse. Tržišta su turbulentna jer oporavak drugih sektora ostaje spor i neujednačen, a Rusija vodi rat protiv slobode Ukrajine.U Njujorku se nećemo vratiti našoj ekonomskoj snazi pre Covida sve dok više Njujorčana i više sektora — maloprodaja, turizam, građevinarstvo, umetnost i drugi — ne uživaju sličan uspeh“, rekao je on u izveštaju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE