Kremlj se oglasio: Plaćanje gasa u rubljama ne važi za Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kremlj se oglasio: Plaćanje gasa u rubljama ne važi za Srbiju

  Vest da predsednik Rusije “menja pravila igre”, vezano za plaćanje i isporuku gasa Evropi juče je odjeknula, ali i zabrinula mnoge. Naime predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da “neprijateljske zemlje” ubuduće gas plaćaju u rubljama.

  Kremlj se danas oglasio povodom vesti da će Rusija određenim državama gas ubuduće naplaćivati u rubljama, ali ovoga puta u kontekstu Srbije.

  Zabrinutosti Srbije biće prioritet za Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  On je to rekao komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da će odluka Rusije da se gas plaća u rubljama stvoriti za Srbiju mnogo novih problema.

  Vučić je rekao i da rast cena nafte i gasa, kao posledica odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas plaća u rubljama, veliki problem za ceo svet.

  “To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali to istovremeno ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutosti Srbije biće za nas primarne i prioritet“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako u Kremlju gledaju na Vučićeve izjave.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je rekao da  “nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama”.

  Ruski predsednik je potom naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje.

  On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

  Gas je, inače, juče skočio 20 odsto, nakon Putinove odluke.

  Nemačka je rekla da to što Rusija traži da se uvoz njenog prirodnog gasa plaća isključivo u rubljama predstavlja “prekid ugovora”.

  Taj zahtev “predstavlja prekid ugovora” rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji za novinare u Berlinu.

  Putin uzvraća udarac: Neprijateljske zemlje će plaćati gas u RUBLJAMA

  Posle Putinove odluke gas skočio 20 odsto

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE