Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radovi

  Splavovi u mulju: ALARMANTNE scene sa Dunavskog keja zbog niskog vodostaja (FOTO)

  Vodostaj reka u Srbiji nije na zavidnom nivou, te tako iz dana u dan slušamo vesti o tome kako i neke od najvećih mogu gotovo da se pregaze.

  Na većini rečnih tokova u Srbiji vodostaj je na veoma niskom nivou, blizu biološkog minimuma zbog čega se već izdaju hidrološka upozorenja i alarmi.

  Ovo bi mogla da bude najsušnija godina sa velikim posledicama po poljoprivredu, biljke i životinje ali i funkcionisanje vodovodnih sistema.

  Splavovi, Dunav, Dunavski kej, nizak vodostaj reka (BIZLife)

  Vodostaji na Dunavu i na Savi su u domenu niskih i srednje niskih vrednosti za ovo doba godine.

  Da je suša osušila korita reka, uverili smo se i dok smo prolazili kraj Dunavskoj keja gde se nalazi i nekoliko splavova koji su umesto u vodi, u mulju. Zbog niskog vodostaja trpe i brojne biljne i životinjske vrste kojima je reka dom.

  Podaci Republičko hidrometeorološkog zavoda, koje se ažuriraju na svakih 12 sati govore da je Dunav u ovom trenutku 192 centimetara. Vodostaj Dunava je u manjem porastu do Bačke Palanke, nizvodno je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna tri dana.

  Na 140 mernih stanica u Srbiji domeni su podeljeni na pet nivoa – niski, srednje niski, srednji, srednje visoki i visoki, a da niski i srednje niski nivoi trenutno dominiraju na rekama.

  Prema prognozama takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta jer ćemo imati deficit padavina.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE