Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tek što je konstituisana Skupština, a već je HIT: 3 momenta za pamćenje

  Intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ u Skupštini Srbije danas je započeta sednica na kojoj je Narodna skupština dobila novi, 13. saziv.

  Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković koji je na početku čestitao izabranim poslanicima i poželeo im uspešan rad.

  Četiri meseca je prošlo od parlamentarnih izbora koji su se održali 3. aprila, a sada je došlo vreme i da se potvrde mandati narodnim poslanicima. Skupština se smatra konstituisanom kada se potvrdi dve trećine mandata.

  Beograd, 1.08.2022. – Intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ u Skupštini Srbije (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Opozicije „više nego ikad“

  „Mi smo dali više nego što je iko ikada dao. Da su fer ljudi iz opozicije oni bi rekli da smo bili više nego fer, ovako oni to nisu, pošto moraju da govore da je stanje uvek loše“, rekao je sinoć predsednik Vučić na konferenciji za novinare. I to je možda sve što bi trebalo da znate o opoziciji u novom sazivu Skupštine.

  Zaista, opozicije u parlamentu ima više nego u nekim prethodnim sazivima, a koliki će njen uticaj biti na svobuhvatnu politiku zemlje imaćemo prilike da vidimo u narednom periodu.

  Beograd, 1.08.2022. – Narodna Skupština (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS JS sa 31 poslanikom. Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

  Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi „Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

  Orlić novi predsednik Skupštine?

  Vladimir Orlić izabran je za naprednjačkog kandidata za predsednika parlamenta, na predlog Aleksandra Vučića, u subotu na sednici Predsedištva stranke.

  Član predsedništva SNS Nikola Selaković poručio je posle sednice da je odluka stranke da se podmladi rukovodstvo, kako Skupštine, tako i Vlade. Selaković je rekao da je odluka doneta jednoglasno, aklamacijom i da se tako pokazuje „kakav neverovatan potencijal leži u SNS“.

  Beograd, 1.08.2022. – Vladimir Orlić (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  A kakav potencijal leži u, možda, budućem predsedniku Narodne Skupštine, pogledajte u nastavku:

  Orlić je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde je na Smeru za telekomunikacije 2011. stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva. Član SNS je od 2008. i u stranci, kako samo kaže, uglavnom je zadužen za poslove koji se tiču informisanja, medija i organizacije.

  Kao “ekstra” angažman u zvaničnoj biografiji Vladimira Orlića navodi se da je “završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. i stekao čin rezervnog potporučnika VS, kao i da je član Udruženja pisaca „Poeta“ na Čukarici.

  Govor Vladete Jankovića

  Predsedavajući skupštine, najstariji poslanik Vladeta Janković izjavio je na konstitutivnoj sednici da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti.

  „Ne zaboravimo i to je najvažnije, da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka“, rekao je Janković.

  Beograd, 1.08.2022. – Vladeta Janković (u sredini) (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Dodao je da ako skupština nije ustrojena kako treba onda „u otkazu moraju biti“ i ostale grane vlasti izvršna koja postupa po neposrednom diktatu vodje a posebno pravosudna čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki gradjanin bude nezaštićen i bespomoćan.

  Janković je dodao Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja, a poštenih izbora ne može biti dok svaki i najudaljeniji gradjanin ne bude na RTS-u mogao da vidi šta govori vlast ali oni koji nisu na vlasti, i ne može biti poštenih izbora dok bude pritisaka i nasilja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE