Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voditeljka Slagalice razbesnela gledaoce, RTS tvrdi – OPRAVDANO! (VIDEO)

  Popularnu emisiju TV Slagalica na RTS-u ovih dana obeležila je neobična komunikacija voditeljke i jednog od takmičara.

  Naime, takmičar je dao tačan odgovor na konačno rešenje u poslednjoj igri Asocijacija, ali ga je voditeljka ispravila zbog nepravilne upotrebe akcenta, što je izazvalo veliku pažnju javnosti, ali i brojne burne reakcije na društvenim mrežama.

  „Primedbe poprimile neprimerene razmere“

  RTS se oglasio tim povodom saopštenjem u kome se navodi da su primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile u javnosti neprimerene razmere.

  Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva – međutim, greške nema, navodi se u saopštenju Radio televizije Srbije (RTS) .

  „RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju „ustav“ srpskog književnog jezika”, dodaje se.

  U saopštenju RTS navodi se da se često čuju primedbe da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa „stanjem na terenu“.

  Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj. Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Karadžić, dodaje se u saopštenju.

  Kako se izgovara reč KONTINENT?

  Naime, u emisiji TV Slagalica takmičar je dao tačan odgovor na konačno rešenje u poslednjoj igri Asocijacija, ali ga je voditeljka ispravila .

  Rešenje Asocijacije bila je reč KONTINENT, što je takmičar i rekao, ali ga je voditeljka ispravila u akcentovanju. Najpre je rekla da odgovor nije tačan, a onda istu reč izgovorila drugačije akcentovanu, istakavši da će mu poeni ipak biti priznati.

  Sve to je izazvalo brojne reakcije, rasprave ali i negativne komentare na društvenim mrežama.

   

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Papadubi (@zorze_cvarkov)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bane

   Sramota za voditeljku... natura sopstveni akcenat čoveku iz drugog dela zemlje gde se vekovima govori drugačije... najobičnija igra znanja postala igra neznanja i bezobrazluka.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE