Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnik mora sruši istorijsku fabriku automobila u Detroitu

  Sudija je naložio rušenje propalih zgrada nekada znamenite fabrike luksuznih automobila Pakard u Detroitu, utvrdivši da su postale „javna opasnost“.

  Sudija Okružnog suda okruga Vejn, Brajan Saliven, napisao je u nalogu da peruanski vlasnik fabrike, Fernando Palasuelo i njegova kompanija Arte Ekspres Detroit moraju ukloniti svo smeće i ostatke s prostranog terena i srušiti sve zgrade na istočnoj strani Detroita.

  Naredba od 31. marta proglašava da je više od 30 parcela u vlasništvu Palasuela „javna opasnost koja ometa zajednička prava šire javnosti, znatno ugrožavajući javno zdravlje, sigurnost i dobrobit“.

  Radovi na rušenju i uklanjanju moraju da počnu u roku od 42 dana od Salivanovog naloga, a čišćenje bude završeno u roku od 90 dana. Ako posao ne bude završen, Grad je ovlašćen da to uradi, a Palasuelo će biti odgovoran za troškove u milionima dolara.

  „Naredba sudije Salivana dovodi nas korak bliže ka konačnom rešavanju opasnih i oštećenih delova fabrike Pakard. Palasuelo nije uradio praktično ništa otkako ju je kupio putem prinudne prodaje kao zaplenjenu 2013. godine, a nagomilao je više od milion dolara neplaćenih računa za odvodnjavanje, porez na imovinu i suzbijanje štetočina“, rekao je u sredu jedan sudski savetnik.

  Grad Detroit je odlučan u nameri da se zauvek oslobodi tog ogromnog uništenog kompleksa.

  Izgrađenu početkom 20. veka, fabriku Pakard je projektovao znameniti američki industrijski arhitekta Albert Kahn (1869-1942). Ta kompanija je od 1920-ih godina bila dominantni proizvođač luksuznih automobila u SAD, a do 1940-ih imala je 36.000 zaposlenih.

  Poslednji auto je tamo napravljen krajem 1950-ih godina, a potom su zgrade korišćene kao skladišta, ili za druge proizvodne i male industrijske projekte.

  Grad Detroit je zaplenio većinu imovine Pakarda 1994. godine pošto bivši vlasnici nisu platili zaostale poreze.

  Vremenom je to mesto postalo jedno od najugroženijih područja u gradu jer su se gomilale odbačene automobilske gume, hiljade cipela iz propale proizvodnje, stari televizori i drugi otpad odlagan u zgrade i oko njih.

  Palasuelo je kupio imovinu Pakarda 2013. za 405.000 dolara na aukciji okruga Vejn radi nadoknade zaostalog poreza. On je tada rekao da planira da obnovi i ponovo otvori kompleks od 37 hektara kao komercijalni, stambeni i kulturni.

  Palasuelo je 2014. rekao za Asošijeted pres da bi ukupni troškovi preuređenja trebalo da budu blizu 350 miliona dolara što bi platilo rentom koju ima od svojih projekata u Limi, u Peruu.

  Ali, nije uspeo da prikupi neophodna sredstva za projekat i 2016. je tražio od Gradskog veća da odobri 12-godišnje zamrzavanje naplate poreza.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE