Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila rebalans: „Minus“ u budžetu 483 mlrd. RSD

  Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

  Novim rebalansom ovogodišnjeg budžeta odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled pandemije izazvane koronavirusom.

  U saopštenju Vlade se navodi da su sredstva opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

  Povećane su isplate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

  Rebalansom budžeta takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

  Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 odsto na minsu jedan odsto, što će, kako je istaknuto u vladinom saopštenju, „predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu“.

  U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto, ocenila je Vlada Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE