Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o zaštiti ćirilice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o zaštiti ćirilice

  Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

  “Ovim Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj ovog pisma”, navodi se u saopštenju.

  Predlog zakona predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, odnosno sve subjekte koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

  Propisuju se i stimulativne mere koje su usmerene na privatni sektor, odnosno ustanovljavanje poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

  Predviđeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

  Biće osnovan i poseban Savet Vlade za srpski jezik, “koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapređenje stanja”.

  Kako se navodi u saopštenju, predlog je poslat Skupštini Srbije na usvajanje.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE