Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  plata

  Pala odluka: MINIMALAC u Srbiji od januara biće 40.020 dinara

  Koliko će iznositi minimalac od sledeće godine?

  Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2023. godine biće 230 dinara, izjavio je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta ministar finansija Siniša Mali.

  On je rekao da će minimalna plata biti 40.020, što je povećanje od 14,3 odsto, dodavši da će povećanje minimalca dovesti do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra i da će zbog toga država rasteretiti poslodavce time što će neoporeziv deo plate biti 21.712 dinara.

  „Na taj način anuliraćemo trošak koji donosi minimalna zarada, kako bismo smanjili mogućnost otpuštanja zbog rasta minimalnih zarada“, kazao je Mali.

  Minimalac će skočiti 14, 3 %

  „Čitav svet je u vanrednoj situaciji, naši građani su manje osetili turbulencije, nego mnogo razvijenije zemlje. Želimo da sačuvamo radna mesta. Stopa nezaposlenosti je rekordno niska. Osnovni cilj je očuvanje finansijske stabilnosti i radnih mesta.“, naveo je ministar.

  Takođe je dodao da je stopa inflacije projektovana na 11,5 odsto, pa ovo povećanje pokriva stopu inflacije.

  Mali kaže da je država preuzela teret povećanja minimalca na sebe.

  „Moramo izbeći svaku mogućnost otpuštanja u Srbiji. Ukupno rasterećenje zarada je sa 64 na 60 odsto. Time činimo privredu konkurentnijom i stimulišemo poslodavce“.

  On je rekao da povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto povećava trošak poslodavaca svih u Srbiji – i države i privatnih poslodavaca za ukupno 41 milijardu dinara.

  „Dakle 350 miliona evra godišnje. Ovo će dovesti do povećanja troškova poslovanja. Upravo imajući to u vidu opet je država preuzela teret ovog povećanja minimalne zarade na sebe i donela odluku da se dodatno rasterete zarade na teret poslodavca, dakle da nastavimo sa onim trendom smanjenja opterećenja na zarade s kojim smo počeli 2017. godine. Od 1. januara 2023. godine ići ćemo sa povećanjem neoporezivog dela dohotka sa 19.300 dinara na 20.712 dinara i takođe ćemo umanjiti doprinose za PIO fond na teret poslodavca za jedan procentni poen. Na takav način ćemo u potpunosti da anuliramo povećanje koje donosi minimalna zarada kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost otpuštanja u Srbiji usled povećanja plata, a imajući u vidu ogromnu krizu sa kojom se ceo svet trenutno suočava“, rekao je Mali.

  Mali je naveo da je ukupno rasterećenje zarada u poslednjih pet godina došlo na 60 odsto.

  Koliki su minimalac očekivali poslodavci, a koliki sindikati?

  Predstavnici sindikata tražili su minimalno povećanje od 25 odsto u odnosu na zaradu u ovoj godini koja je iznosila oko 35.000 dinara, zavisno od broja radnih sati.

  Predstavnici sindikata ocenili su danas, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), da minimalna cena rada od 40.020 dinara nije dovoljna za dostojanstven život.

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će minimalna cena rada biti 40.020 dinara, a minimalna potrošačka korpa prema jučerašnjim cenama je 50.000 dinara.

  Predstavnik poslodavaca u SES Miloš Nenezić izrazio je „zahvalnost Vladi i predsedniku Srbije na razumevanju prema privredi i poslodavcima“ i ukazao da privrednici u Srbiji plaćaju višestruko nižu cenu energenta od drugih u Evropi.

  „Smatramo da je ovo ustupak koji su poslodavci napravili da bismo ojačali privredu i pomogli građanima“, rekao je Nenezić.

  MINIMALAC: Poslodavcima prihvatljiva kompenzacija države, zahtevi sindikata ne

   

  Izvor: Mediji

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE