Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije do kraja godine predviđa rast BDP od 3,5 odsto

  Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi, prema predviđanjima, tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP od 3,5 odsto.

  Na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da „tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije“, saopštila je Vlada Srbije.

  „Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. vrlo solidna“, dodaje se u saopštenju.

  Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

  Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti „kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice“.

  Timovi za uštedu struje

  Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

  Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno „razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži“.

  Navedeno je i da je akcenat stavljen i na poljoprivrednu i proizvodnju hrane, te da je konstatovano da je rod suncokreta izuzetan, „a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova“.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE