Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada proglasila šest crkava za spomenike kulture

  Vlada Srbije proglasila je crkvu Svetog arhanđela Gavrila u Šopiću, crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, crkvu Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Varni, crkvu Svetog arhangela Mihaila u Jabučju i crkvu Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima za spomenike kulture.

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, crkva Svetog arhanđela Gavrila u Šopiću, opština Lazarevac, sagrađena je 1869. godine i predstavlja primer klasicizma u srpskoj crkvenoj kulturi, s jasnom primenom svih oblika tog stila.

  Ikonostas i 26 štafelajnih ikona u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, opština Ub, uradili su nepoznati ruski autori, dok su ikone „Poklonjenje časnih veriga apostola Petra“ i „Cveti“ rad domaćih majstora zografa koji su stvarali u prvoj polovini 19. veka.

  Crkva Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, opština Ljig, sagrađena je 1865. godine i u njoj se nalazi vredna zbirka od 18 ikona koje je početkom 19. veka uradio nepoznati zograf, dok je carske dveri naslikao Dimitrije Posniković, a 12 štafelajnih ikona rad su domaćih i ruskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka.

  Pravoslavna crkva (BIZLife)

  Spomenik kulture Svetog arhangela Mihaila u Jabučju, opština Lajkovac, izgrađen je na mestu gde je 1826. godine seoski starešina Jovan Velimirović-Šarenac podigao crkvu brvnaru u kojoj je kao ktitor i sahranjen, a iznad ulaznih vrata sadašnje crkve nalazi se uzidana mermerna ploča koja kaže da je bogomolja podignuta 1844. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

  Spomenik u Varni sagradio je 1911. godine preduzimač iz Šapca Menahem Abunin. U Prvom svetskom ratu uništen je ikonostas, zapaljene su knjige i odežde, zvona odneta, a obnovljena je 1923. godine.

  Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka svojom arhitekturom, piše u saopštenju, objedinjuje hanzenatsku tradiciju sa obeležjima moravske škole, sledeći na taj način nacionalnu stilsku orijentaciju u graditeljstvu s početka 20. veka.

  Crkva Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima baštini raznorodne umetničke i vizuelne obrasce koji svedoče o značajnim istorijskim događajima na tom prostoru i opštim tokovima srpske crkvene umetnosti i kulture 18. i 19. veka.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE