Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada ograničila cenu hleba „sava“ na 46 RSD

  Vlada Srbije donela je Uredbu o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa-500 poznatog kao „sava“ na 46 dinar.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovim hlebom i kako ne došlo do većih promena njegovih cena.

  Tatjana Matić je novinarima rekla da je zabunu izazvao podatak da su neki pekari, pre svega sa juga Srbije, koji su, kako je navela, inače poznati po nižim cenama hleba, povećali neke cene, pre svega proizvoda od brašna.

  Maloprodajna cena hleba ‘sava’ ubuduće neće moći da pređe 46 dinara

  Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada govorimo o cenama pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz republičkih robnih rtezervi od 30.000 tona pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna, naglasila je ministarka.

  Dodala je da će, ako bude potrebe, Republička direkcija za robne rezerve, reagovati dodatnim količinama a to, kako je istakla, u ovom trenutku nije neophodno.

  Ministarka Matić je navela da je Unija pekara Srbije saglasna sa ovim merama Vlade Srbije i da je upravo ona dogovorila ovakve korake na jutrošnjem sastanku, nakon čega je Vlada Srbije donela uredbu.

  Podsetila je da je vezano za maksimalnu cenu hleba sava, Vlada Srbije poslednju uredbu ovog tipa stavila van snage pre dve godine kada je maksimalna maloprodajna cena bila 46,5 dinara.

  Pre toga, kako je navela, na snazi je bila uredba po kojoj je ta cena iznosila 48,8 dinara.

  Pomeranje cene energenata neće se odraziti na cenu hleba

  Na pitanje da li će sadašnja situacija uticati na povećanje cena energenata, Matić je odgovorila da što se energenata tiče, Srbija stoji dosta dobro i da se povećanje ne očekuje.

  „Na globalnoj sceni je došlo do povećanja cena energenata, a to je sigurno uslovilo i povećane troškove kada govorimo o žetvi“, rekla je Matić.

  Još jednom je istakla da Srbija raspolaže dovoljnim robnim rezervama i da se bez obzira na bilo kakva pomeranja cena energenata to neće odraziti na maksimalnu maloprodajnu cenu hleba tipa „sava“.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE