Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ana Brnabić, investicije Srbija

  Vlada ne odustaje od zakona o privrednim društvima u vlasništvu države

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada neće odustati od usvajanja predloga zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države jer je to jedna od tri preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a ta reforma je dobra i za građane i državu.

  Ona je u razgovoru sa novinarima rekla da je taj zakon, čiji je predlog povučen iz skupštinske procedure zbog brojnih kritika da će se njime dozvoliti privatizacija javnih dobara, izuzetno važan za građane i zemlju, za konkurentnost privrede i državnu kasu, do čega bi dovelo bolje upravljanje javnim preduzećima i svim privrednim društvima u većinskom vlasništvu Republike Srbije.

  „Tim zakonom bi otpočela sistemska reforma upravljanja svim privrednim društvima, uključujući i javna preduzeća što je dugo odlagano. Predlog zakona je izazvao mnogo polemika u javnosti i zbog toga ga je, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, Vlada povukla iz skupštinske procedure kako bi bio još jedan krug javne rasprave“, rekla je Brnabić.

  Dodala je da je cilj povlačenja predloženog zakona bio da se otklone nedoumice i kritike, a prva je da je on usvojen na Vladi u tajnosti „što po pravilu nije tačno“.

  Usvajanje ovog zakona je, kao je rekla, utvrđeno Polaznim osnovama za uspostavljanje politike državnog vlasništva, a koje je Vlada donela transparentno 2020. godine.struje

  „Oni koji su nas kritikovali da smo u tajnosti usvojili ovaj predlog zakona ne prate šta Vlada radi jer je jedna od mera Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima usvojena u aprilu 2021, promena pravne forme javnih preduzeća u akcionarska društva, ili u društva sa ograničenom odgovornošću u cilju standardizovanja prave forme privrednih društava u kojima je država vlasnik“, rekla je Brnabić.

  Na izradi Nacrta zakona radili su, prema njenim rečima i stručnjaci MMF i Evropske banke za obnovu i razvoj.

  Brnabić je odbacila kritike da se zakon usvaja kako bi se omogućila privatizacija javnih preduzeća i da će se privatizovati javna preduzeća Srbijavode, Srbijašume…

  Mogli smo da privatizujemo javne firme

  „Istina je suprotna, cilj zakona je očuvanje nacionalnih i strateških interesa, očuvanje tržišta i zaštite potrošača, održivo korišćenje prirodnih resursa. Da je neko ikada iz naše vlasti želeo da privatizuje javna preduzeća mogao je to prema Zakonu o privatizaciji zato što je propisano da je predmet privatizacije društveni, odnosno javni kapital, odnosno imovina u preduzećima i drugim pravnim licima, uključujući i javna preduzeća“, rekla je Brnabić.

  Istakla je da je zbog toga primedba da se donosi novi zakon da bi se privatizovala javna preduzeća „zaista nonsens“. „Mogli smo da ih privatizujemo, ali nismo, niti nam to pada na pamet, želimo da ih depolitizujemo i profesionalizujemo upravljanje u svim preduzećima (sa državnim vlasništvom) uključujući i javna“, rekla je Brnabić.

  Dodala je da je bez osnova primedba da se tim zakonom želi privatizacija nacionalnih parkova i drugih javnih dobara, a Zakon o privatizaciji to eksplicitno zabranjuje kao i Zakon o javnoj svojini.

  Propisano je, kako je rekla, i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, ne ulaze u kapital javnog preduzeća koje njima upravlja.

  Brnbić je rekla da dokapitalizacija privrednih društava u vlasništvu Srbije, kojih je oko 180 sa većinskim državnim vlasništvom, nije predviđena u ovom trenutku i da će to biti zatvorena akcionarska društva. „Nemamo želju da našim dobrima upravlja privatni vlasnik“, rekla je Brnabić.

  Zakon o upravljanju privrednim duruštvima u vlasništvu Republike Srbije će stupiti na snagu godinu dana nakon usvajanja da bi se dalo vreme privrednim društvima da se transformišu, usvoje Satut i raspišu konkursi za direktore.

  Izbor direktora

  Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slavice Savičić, privrednim društvima sa državnim kapitalom će upravljati Ministarstvo privrede, osim energetskim javnim preduzećima kojima će upravljati Ministarstvo rudarstva i energetike, a posebno telo Transgasom i Elektromrežom Srbije.

  Za izbor direktora, kako je rekla, predviđeni su jedinstveni kriterijumi od školske spreme do iskustva na rukovodećim poslovima, a direktor može biti vršilac dužnosti najviše godinu dana kao i do sada.

  Ona je rekla da Nacrt zakona predviđa period od tri godine da privredni subjekti popišu imovinu i da javna dobra ne mogu postati njihovo vlasništvo, već da će njima samo upravljati.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE