Više oglasa, manje prijava: Najtraženiji profili - IT, trgovina, mašinstvo, elektrotehnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više oglasa, manje prijava: Najtraženiji profili – IT, trgovina, mašinstvo, elektrotehnika

  U toku 2019. godine zabeležen je porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima za 14 odsto u odnosu na 2018. godinu. Tokom prethodne godine 225.000 kandidata je bilo u trci za 48.893 raspisanih pozicija, navodi se u saopštenju sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com.

  Poslodavci su uglavnom tražili kadrove iz oblasti IT, trgovina/prodaja, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najviše su tražili radnike za pozicije prodavca, komercijaliste, vozača, magacionera i telefonskog operatera.

  Broj prosečnih prijava za posao je ipak u blagom padu, čak i pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali za raspisane pozicije. U 2019. godini je na jedan oglas konkurisalo 65 kanddiata.

  Kada govorimo o stručnoj spremi, poslodavci su u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto tražila viša ili visoka stručna sprema.

  Oglasi na stranom jeziku su činili 24 odsto ukupnog broja, od kojih se naviše tražio engleski, a zatim nemački, mađarski i ruski.

  Broj oglasa za posao koji su namenjeni osobama sa invaliditetom u 2019. je bio 3.693, što je 30 odsto više u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo 2.845.

  Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca, najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima, 64 odsto, a najmanje su se tražile junior pozicije, svega 14 odsto.

  Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugara i farbara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: poslovi.infostud.com, pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE