Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veselinović i Radoičić na „crnoj listi“ SAD

  Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je da je označilo više osoba iz Srbije, uključujući kontroverzne biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, za pripadnike kriminalne grupe.

  Uz Zvonka Veselinovića i Radoičića, na meti Kancelarije Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) našli su se i Veselinovićev brat Žarko, kao i Željko Bojić i Marko Rosić.

  U saopštenju se navodi da je Zvonko Veselinović „lider organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića“ i „jedna od najozloglašenijih ličnosti na Kosovu povezanih sa korupcijom“.

  „Organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića umešana je u šemu podmićivanja velikog obima, sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije“, navodi Ministarstvo finansija SAD.

  Članovi grupe su, kako se navodi, „u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući podmićivanje kosovskih carinskih zvaničnika početkom 2019. godine, kako bi omogućili siguran prolaz krijumčarima između Srbije i Kosova, kao i drugi slučaj podmićivanja kosovskih carinskih zvaničnika krajem 2017. godine“.

  „Od kraja 2017. godine Zvonko i Žarko Veselinović su imali dogovore sa političarima da pomognu pobedu njihove partije na izborima, da obezbede političke pobede njihovih kandidata i da opskrbe kandidate velikim sumama novca“, navodi se.

  Zauzvrat, ti političari bi, kako se navodi, „omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, gde su mogli da se bave nelegalnim poslovnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a pružali bi i poslovne informacije kako bi podržali ulaganja braće“.

  Političari bi, kako se dodaje, „nagradili braću Veselinović radeći na tome da im obezbede najbolje infrastrukturne ugovore“. Od kraja 2017. godine, Zvonko i Žarko Veselinović su „davali donacije kako bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima“, navodi se.

  „Žarko je bio jedan od vođa u organizovanoj kriminalnoj grupi Zvonka Veselinovića, učestvujući sa bratom i organizovanom kriminalnom grupom u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja kompanija, njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima, i u projektima razvoja telekomunikacija“, piše u saopštenju.

  Dodaje se da su Veselinović i njegova grupa bili optuženi za navodnu umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića, u januaru 2018. godine.

  „Veselinović i njegovi saradnici u organizovanoj kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, imenovani su u optužnici za ubistvo, a svako od njih je u atentatu odigrao ulogu za kriminalnu grupu“, navodi se.

  OFAC je označila 16 pojedinaca i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i Zapadne hemisfere, prema izvršnom nalogu 13818, na čijoj meti umešani u korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE