Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Verski poglavari traže da VERONAUKA bude OBAVEZAN izborni predmet

  Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji zatražili su da veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta.

  Predstavnici crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima i da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

  Predložili su i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši posle prve ili druge nedelje školske godine, tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja.

  Patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Кirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-ul-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, Biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel izrazili su nadu da će „crkve i verske zajednice zajednički sa državom Srbijom, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u celosti i konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete“.

  Predlog je upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku skupštine Srbije Ivici Dačiću, predsednici vlade Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, saopštila je SPC.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE