Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ponedeljak

    Veliko istraživanje o radu od kuće: Bolja hrana, manji stres i pritisci

    Istraživanje zasnovano na 1.930 slučajeva pokazalo je da rad od kuće ima pozitivne efekte na zdravlje. Kad rade od kuće, ljudi jedu bolju hranu, manje su pod stresom i manje su pod pritiskom, prenosi The Guardian.

    Rad od kuće ima i loših strana, pokazao je eksperiment istraživača Britanske zdravstvene agencije i Kings koledža u Londonu. Zaposleni jedu više grickalica, konzumiraju više alkoholnih pića, puše više cigareta i lakše se debljaju.

    Kako je objasnio Neil Greenberg, psihijatar sa Kings koledža i jedan od autora studije, rezultati su pokazali da i poslodavci i zaposleni rad od kuće moraju shvatiti jednako ozbiljno kao i rad u kancelariji.

    Pogrešno je misliti da su zaposleni koji rade od kuće lenji. Istraživanje je pokazalo da takvi zaposleni ređe odlaze na bolovanje, više rade prekovremeno te su spremni da rade i uveče i vikendom.

    Istraživanje, objavljeno u Journal of Occupational Health, bavilo se trima temama: radno okruženje za rad od kuće, uticaj rada od kuće na život i karijeru radnika te uticaj na zdravlje. Greenberg je rekao da rezultati pokazuju da postoje i „pobednici i gubitnici“ kada je u pitanju rad od kuće.

    Efekti na zdravlje

    Veliki faktor u radnom okruženju bila je veličina individualnog doma, dostupnost opreme potrebne za rad i koliko su radnici imali kontrolu tokom dana. Istraživanje je takođe pokazalo da su ljudi s višim platama uživali da rade od kuće, dok su pod većim stresom bili oni s više obaveza, poput brige o deci ili puno kućnih poslova, posebno žene koje žive same.

    „Ali većinom su se ljudi osećali produktivnijim kod kuće“, objasnio je Greenberg, dodajući da je to „posebno dobro za kreativne stvari, ali puno teže za monotoniju“.

    „Mnogi su ljudi takođe bili zaokupljeni svojim karijerama jer su smatrali da će biti zanemareni bez prisutnosti u kancelariji“, dodao je.

    Efekti na zdravlje bili su jasniji u istraživanju. Prelazak na rad od kuće tokom epidemije kovida-19 bio je povezan s većim unosom povrća, voća, grickalica i domaće kuhinje. Istraživanje je pokazalo da se većina mladih zaposlenih i žena počela zdravije hraniti.

    Jedno od istraživanja pokazalo je da se 46,9 odsto zaposlenih udebljalo, a 41 procenat je izgubio na težini. Prema istraživanjima, većina zaposlenih tokom rada od kuće većinu vremena provodi u sedećem položaju.

    Nakon epidemije neke firme su prestale sa radom od kuće jer smatraju da na taj način mogu lakše kontrolisati svoje zaposlenike.

    „Ako neke kompanije veruju da će zaposleni raditi manje dobro ako nisu kontrolisani, onda se moraju ozbiljno zapitati da li su malo zaostali za vremenom“, kaže Greenberg, dodajući da firme koje ne dopuštaju rad od kuće mogu izgubiti dobrog radnika, jer će radije izabrati drugog poslodavca koji im to omogućava.

    Izvor: Seebiz

    Foto: Pixabay, Pexels

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE