Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliko hapšenje: Lažnim fakturama oštetili državu za 246 miliona dinara

  Dvadeset pet osoba je uhapšeno zbog sumnje da su lažnim fakturama i malverzacijama u vezi sa plaćanjem poreza oštetile budžet Srbije za više od 246 miliona dinara, dok se za još tri osobe traga.

  Oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa PDV, u ukupnom iznosu većem od 246 miliona dinara, kao i krivična dela pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti.

  „Dva osumnjičena lica su, u periodu od 1.1.2021. godine do 15.08.2022. godine, organizovali grupu za vršenje poreske prevare sa još 26 lica, među kojima su lica koja su se vodila kao formalni vlasnici privrednih društava osnovanih sa prevarnim namerama, kao i knjigovođe“, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

  Poreska prevara se zasnivala na lažnom međusobnom fakturisanju između većeg broja privrednih subjekta, pri čemu, u dužem vremenskom periodu, nijedno privredno društvo nije imalo obavezu plaćanja PDV, već je u svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata tražilo neosnovan povraćaj PDV, objašnjava se u saopštenju Poreske uprave.agent luksuznih nekretnina

  „Postupajući na taj način, devet privrednih društava, koja su bila pod neposrednom kontrolom dva osumnjičena lica koja su organizovala grupu, podnela su nadležnom poreskom organu PDV prijave neistinitog sadržaja, u kojima su neosnovano iskazala zahtev za povraćaj PDV i poreski kredit, čime je budžet Republike Srbije oštećen za iznos od 246.002.930,00 dinara“, zaključuje se u saopštenju.

  Kupovali nekretnine, skupe automobile…

  Kako navodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, akcija hapšenja usledila je nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

  Stečena sredstva su, dodaje se, dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe, pritom sebi isplaćujući i navodnu zaradu.

  „Na taj način su, kako se sumnja, ‘oprali’ novac pribavljen kriminalnim delatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara“, naglašava se u saopštenju.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE