Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Veći minimalac, plate, penzije..“: Bićemo UBEDLJIVO NAJBOLJI u Evropi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je „najvažnija vest“ stopa rasta naše zemlje jer od nje zavisi „koliko ćemo imati uvećane plate i penzije“, ističući „da ćemo u Evropi biti ubedljivo najbolji“.

  U ovom trenutku smo prvim budžetom računali da bi naš deficit trebao da bude oko 3,8 milijardi evra. Smanjili smo projekciju deficita, međutim danas, naš deficit je 98 milijardi dinara, odnosno oko 800 miliona evra. Koliko god da potrošimo, nećemo do doći do dve milijarde, rekao je Vučić za televiziju B92.

  „Ovo je odlična vest, jer to znači da imamo zdravu ekonomiju i nižu stopu javnog duga, oko 58 odsto. Može da se desi da bude i niža od toga, to znali da nam je novac siguran, rastu devizne rezerve. Raste i građevinarstvo, rudarstvo. Trebalo je da uradimo mnogo više i povećamo proizvodne rezutate u energetici. Poljoprivredna godina nam nije bilo nakloljena. Verujem da ćemo biti najuspešnija zemlja u celoj Evropi.“

  Predsednik je najavio da će minimalna zarada od januara naredne godine biti 35.027 dinara.

  „Mi smo doneli odluku da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto. Taj minimalac iznosiće 35.025 dinara. To je oko 115 odsto povećanje nominalno. Inflacija naša će, prema proceni, biti oko 3,5 odsto“, rekao je Vučić.

  On je rekao da od 1. januara sledi povećanje penzija, za 5,5 odsto. „Uz to ide dodatak od 20.000 dinara, a mi ćemo imati još pomoći i podrške za penzionere“, kazao je predsednik.

  Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru će rasti između sedam i osam odsto, a najavio je da će od ponedeljka, 1. novembra početi isplata 30 evra odnosno 3.520 dinara za više od 5,7 miliona ljudi, a još gotovo četiri miliona ljudi, dobiće taj novac u utorak i sredu.

  „Očekujemo da već u decembru, a u januaru sigurno prosečna plata bude preko 610 evra. Prosečna plata u Beogradu biće 760 evra“, istakao je Vučić.

  Sa Putinom o povoljnijem gasu

  Predsednik je rekao da će tražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina povoljnije uslove nabavke gasa. „Jasno je da je kombinovana formula naftna i berzanska cena, a mi ćemo ćemo da molimo za nešto povoljnije uslove“, ocenio je on.

  Prema njegovim rečima, od toga zavisi budućnost zemlje, jer država sada troši gas iz rezervi iz Banatskog dvora. Dodao je da Srbija ima najniže cene struje i gasa, navodeći da samo Moldavija i Ukrajina imaju niže cene.

  On je naveo da građani traže da „udišu čist vazduh, da imaju čistu vodu, da imaju kanalizaciju“.

  „Najglasniji su oni koji govore o zagađenom vazduhu. Oni koji sednu sami u automobil u stanju su da za to okrive državu. To mora da bude zajednički rad“, rekao je predsednik.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE