Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G20 jednoglasno za GLOBALNI POREZ korporacijama

  Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju lidera jednoglasno su podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 odsto.

  Ministri finansija Grupe 20 zemalja nekoliko meseci ranije dogovorili su minimalni porez od 15 odsto i njegovo formalno odobrenje na samitu svetskih ekonomskih moćnika u Rimu se očekivalo.

  Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, „prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća“.

  Uspostavljanjem, po prvi put u istoriji, globalnog poreza konačno ćemo izjednačiti uslove za sve američke radnike i poreske obveznike, zajedno sa ostatkom sveta, rekao je ranije američki predsednik Džozef Bajden.

  Cilj globalnih pravila za oporezivanje multinacionalnih korporacija je suzbijanje poreskih rajeva i zaustavljanje trke u smanjivanju poreza kojom mnoge države mame kompanije, dok druge ostaju bez neophodnih prihoda.

  Šef OECD: Pravednije oporezivanje i oporavak od pandemije

  Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijas Korman rekao je da će važan međunarodni sporazum o univerzalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija, koji je dobio podršku na samitu G20 učiniti pravednije oporezivanje i pomoći vladama da finansiraju oporavak od pandemije.

  On je rekao da će sporazum „učiniti međunarodne poreske aranžmane pravednijim i bolje funkcionisati u digitalizovanoj i globalizovanoj ekonomiji“.

  Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja pod pokroviteljstvom OECD sa sedištem u Parizu, a zvanično će biti potvrđen u završnom saopštenju samita G20 u nedelju. Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine.

  Države će sada moći da naplaćuju porez od kompanija čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama kako bi se nadoknadila razlika do minimalnih 15 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE