Već smo ZAGAĐENI, a sad i ovo: Pokret "Tvrđava" PROTIV izgradnje rafinerije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Već smo ZAGAĐENI, a sad i ovo: Pokret “Tvrđava” PROTIV izgradnje rafinerije

  Pokret Tvrđava iz Smedereva upozorio je da bi najavljena izgradnja rafinerije nafte u tom gradu imala “stravične posledice po zdravlje ljudi” i pozvao Vladu Srbije da „momentalno“ prekine pregovore o tom projektu sa kineskim investitorima.

  Iz tog udruženja građana su ocenili da se Smederevo “već susreće sa ekološkom katastrofom” koja je po njihovim navodima, u dobroj meri uzrokovana kineskom kompanijom HBIS, vlasnikom smederevske železare od 2016. godine.

  “Izgradnja još jedne fabrike prljave industrije bi imala stravične posledice na zdravlje ljudi, imajući u vidu da i bez te fabrike Smederevo ima ogromne probleme sa zagađenjem vazduha, vode i zemlje”, stoji u saopštenju.

  Najavili su da će u slučaju da Vlada Srbije ne prihvati njihov zahtev, pozvati građane na masovan protest u Smederevu u aprilu, kada je najavljen početak radova na izgradnji rafinerije.

  “Nećemo dozvoliti izgradnju ove fabrike, jer je Smederevo i bez nje crna tačka Evrope u smislu zagađenja”, naveli su iz pokreta Tvrđava.

  U Beogradu je u četvrtak održan sastanak sa kineskim investitorima u vezi izgradnje rafinerije nafte u Smederevu, čiji je početak planiran za april.

  Projekat je vredan oko 2,6 milijardi dolara, a posle sastanka je saopšteno da će to biti “prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine”.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE