Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Valjda je nešto pripalo i Crnoj Gori“: Abazović ne da „Jadran“ komšijama

  Hrvatska traži da joj Crna Gora vrati školski brod Jadran jer je simbolično važan za Hrvate, rekao je premijer Andrej Plenković, ali njegov crnogorski kolega Dritan Abazović poručuje da je u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i Crnoj Gori.

  Šezdesetak metara dugačak beli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

  Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991, tada upisan u matičnoj luci Split, ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralan spor Zagreba i Podgorice.

  Crna Gora je krajem jula i početkom avgusta obeležila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomatija poslala protestnu notu Podgorici o svojatanju imovine.

  Jedrenjak je u ponedeljak bio i tema na početku Bledskog strateškog foruma.

  „Država Crna Gora će se nastaviti da se brine o svojoj imovini, mislim da je to fer“, rekao je uoči početka skupa crnogorski premijer Dritan Abazović, naglasivši da on nije od onih političara koji koristi „svađe u regiji da bi sticao jeftine političke poene“.

  Dritan Abazović

  Abazović se sarkastično zahvalio na brizi za crnogorsku imovinu, dodavši da je „u disoluciji Jugoslaviji valjda nešto pripalo i Crnoj Gori“.

  Plenković je u izjavi nakon Abazovića, na upit crnogorske novinarke, naglasio da ta tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rešenje koje uzima u obzir „činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili“.

  Premijer će o toj temi razgovarati i s novim crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem koji uskoro stiže u posetu Hrvatskoj.

  Izvor: Seebiz

  Foto: screenshot, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE