Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S. Makedonija 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina

  Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski izjavio je da je njegova zemlja 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina, pozivajući se na podatke World Top Export.

  „Ovo su odlični rezultati za malu državu poput naše koja se takmiči sa mnogo većim zemljama. U 2022. godini ostvarili smo devizni priliv od skoro 60 miliona evra, rekao je Nikolovski tokom posete vinariji „Kamnik“.

  Analiza Ministarstva poljoprivrede je, prema njegovim rečima, pokazala kako je Severna Makedonija prethodnih godina „uspela da održi proizvodnju i površine sa vinogradima, uz povećanje vrednosti izvezenog vina.

  Tako je 2021. i 2022. Severna Makedonija izvezla približno istu količinu vina, ali 2021. je imala oko 50 miliona, a 2022. oko 60 miliona evra deviznog priliva, što znači 10 miliona više za godinu dana, istakao je Nikolovski.

  To je, kako je istakao, zbog sve većeg kvaliteta vina i sve većeg izvoza u bocama, kao i zbog brojnih novih brendova koji osvajaju strana tržišta.

  Ministarstvo poljoprivrede Severne Makedonije je u proteklih sedam godina, od 2016. do 2022, vinogradarima i vinarijama isplatilo oko 90 miliona evra po raznim osnovama, a za samo godinu dana je vratilo dve trećine tog iznosa.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE