Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vakcine Fajzera i Moderne DOŽIVOTNO štite od korone?

  Vakcine Fajzer i Moderna mogle bi da osiguraju imunitet na koronavirus koji će trajati godinama, a možda i doživotno, navodi se novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

  Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obe doze bilo koje od ove dve vakcine razvile snažan imunološki odgovor na Kovid 19.

  Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitela koja proizvode efikasna u borbi protiv dve varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

  To znači da bi oni koji su njima vakcinisani mogli da imaju dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da neće morati ponovo da se vakcinišu, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

  “Izdržljiv imunitet koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je imunolog sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu Ali Elebedi, koji je vodio istraživanje, prenose mediji.

  U istraživanju efikasnosti Fajzerove i Modernine vakcine učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo Kovidom.

  Stručnjaci su proučavali limfne čvorove, žlezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sistema koje „pamte pretnje“ s kojima se čovek susreće.

  Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke , tri, četiri, pet, sedam i 15 nedelja nakon primanja prve doze.

  Istraživanje je pokazalo da i četiri meseca nakon primanja vakcine broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili Kovid-19 nije pao.

  Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile Fajzerovu vakcinu, Elebedi je rekao da bi se ista saznanja mogla primeniti i na Moderninu jer su ta dva cepiva napravljena pomoću iste tehnologije.

  (AP Photo/Paul Sancya, Pool)

  Studija, koja je objavljena u časopisu Nature, nije se bavila vakcinom Džonson i Džonson, ali Elebedi očekuje da će imunitet nakon te vakcine ipak biti slabiji od onog koji pružaju mRNA vakcine Fajzer i Moderna jer je ona napravljena pomoću drugačije tehnologije.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zoki

   Ma sve smo resili u zivotu, medicina napredna, cekanje za operacije, lecenje u domu zdravlja, rad za minimalac, od milion stvari umiru milijarde ali je bitno da samo 100 tinak ne obole od korone i ne umru 2 jer bozem tih 100 tinak opterecuju sistem

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE