Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CSR #BIZkolegiujm – Vadim Smirnov, NIS

  Tema poslednjeg BIZkolegijuma bio je CSR. 

  Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a

  • Šta je održivo ili odgovorno poslovanje u 2022. godini?

  Pre svega, odgovornost prema zajednici u kojoj živimo i radimo. To podrazumeva unapređenje kvaliteta života ljudi putem podrške projektima iz različitih oblasti. U okviru društveno odgovornog poslovanja realizujemo brojne aktivnosti, među kojima se naročito ističu dva ključna programa. Jedan od njih je „Zajednici zajedno”, koji kompanija NIS realizuje 14 godina zaredom, u saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije. Do sada je pod okriljem ovog programa podržano više od 1000 projekata, u koje je uloženo preko 1,4 milijarde dinara. Drugi program je „Energija znanja”, putem kojeg sarađujemo sa obrazovnim ustanovama i podržavamo talentovane studente.

  Takođe, značajne su i naše volonterske aktivnosti čiji je cilj da podrže različite osetljive kategorije društva, ali i da pruže podršku razvoju zajednice. Za to je zadužen naš „Klub volontera”, na koji smo naročito ponosni i kojem se, od njegovog osnivanja, 2018. godine, pridružilo više od 1650 članova, zaposlenih kompanije. U fokusu njegovih aktivnosti jesu, pre svega, ekološke akcije, kao i edukacija dece radi jačanja svesti o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

  • Koji su najveći izazovi u CSR strategijama?

  Prvi i najveći izazov jeste odrediti potrebe zajednice, ali mi ga uspešno prevazilazimo. Na primer, naš program „Zajednici zajedno” upravo je tako i zamišljen – pažljivo pratimo potrebe lokalnih zajednica i, u saradnji sa partnerskim opštinama i gradovima, biramo i realizujemo baš one projekte koji su od prioritetnog značaja za njihov dalji razvoj. Tako je fokus NIS-a u okviru ciklusa „Zajednici zajedno” prošle godine bio usmeren na ekologiju i zaštitu životne sredine, tj. poboljšanje ekološke slike partnerskih gradova i opština.

  Vadim Smirnov, NIS

  Vadim Smirnov, NIS

  Ove godine, vodeći se idejom da dugoročno ulaganje u zdravlje jedne generacije predstavlja garant napretka, ciklus programa posvetili smo temi povećanja nataliteta i očuvanju reproduktivnog zdravlja. Time suštinski nastojimo da kroz naše društveno odgovorne inicijative odgovorimo na očekivanja lokalne zajednice i usmerimo sredstva i podršku tamo gde su oni u datom trenutku najpotrebniji. Koliko god da su veliki izazovi sa kojima se suočavamo, još je veća snaga lokalnih partnerstava i želja da zajedno jačamo zajednicu u kojoj živimo i radimo.

  • Da li vaša kompanija ima neke specifične CSR aktivnosti, određene industrijom kojom se bavi?

  Svako ulaganje u zajednicu ulaganje je u budućnost naše zemlje i verujemo da sve kompanije u kreiranju svojih CSR strategija polaze od te činjenice, bez obzira na industriju u kojoj posluju. Tokom prethodnih godina uložili smo značajna sredstva u oblasti koje su značajne za društvo u celini, kao što su javno zdravlje i socijalna zaštita, obrazovanje i nauka, zaštita životne sredine, kao i razvoj kulture i sporta u našoj zemlji. Između ostalog, od 2009. godine u ekološke projekte uložili smo 120 miliona evra. Dodatno, ako se u obzir uzmu i ulaganja u poslovne projekte koji su imali značajan uticaj na zaštitu životne sredine, investicije iznose oko 900 miliona evra. Važno je naglasiti da u kontinuitetu ulažemo i u obrazovanje mladih kadrova, koji su nosioci budućeg razvoja zajednice. Do sada je NIS stipendirao više od 130 studenata, od kojih je gotovo 60 već zaposleno u kompaniji.

  • Koji su ciljevi održivog poslovanja?

  Održivi razvoj ne predstavlja samo strateško opredeljenje NIS-a, već i temeljnu praksu koju neprestano nadograđujemo kako bismo unapredili kvalitet života zajednice u kojoj radimo, razvili ljudske i očuvali prirodne resurse. To i jesu tri ključna cilja kojima težimo i koje ostvarujemo kroz različite društveno odgovorne inicijative. Značajno je istaći da se u oblasti održivog razvoja NIS rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ovih ciljeva.

  Aktivnosti kompanije u domenu održivog razvoja javnosti se transparentno predstavljaju u okviru verifikovanog Izveštaja o održivom razvoju, koji je kompanija ove godine objavila 12. put zaredom. Imajući u vidu da su ciljevi međusobno povezani i da često uspeh jednog od njih podrazumeva rešavanja pitanja povezanih sa drugim ciljem, principi i ciljevi održivog razvoja duboko su utkani u sve poslovne procese kompanije i usmereni u sve oblasti od ključnog značaja za razvoj društva u celini.

  • Da li su CSR projekti kompanija dovoljno prepoznati i vidljivi?

  Najvažnije je da ovakvi projekti budu vidljivi u sredini u kojoj su realizovani, jer to znači da smo uradili nešto dobro. Ono što je primetno jeste da tokom poslednjih godina postoji pozitivan trend kada je reč o prepoznatljivosti CSR aktivnosti. To je i logično, jer su potrebe društva povećane i javnost očekuje da kompanije svojim delovanjem pozitivno utiču na društvo.

  Tokom poslednjih godina NIS sprovodi različita istraživanja korporativnog ugleda, koji uključuje i ocenjivanje naših CSR aktivnosti od strane ključnih stejkholdera. Na osnovu rezultata tih istraživanja dobijamo jasniju sliku o tome kako nas vidi okruženje. To nam je, takođe, konkretan pokazatelj u kom pravcu da usmerimo društveno odgovorne aktivnosti u narednom periodu. Za nas je od velikog značaja i činjenica da su rezultati našeg društveno odgovornog poslovanja prepoznati od strane stručne javnosti, pa je tako NIS jedan od dobitnika priznanja „Dobročinitelj” za društvenu odgovornost u 2020. i 2021. godini. Takođe, na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kompanija je dobila priznanje „Lider društveno odgovornog ponašanja u odnosu prema zajednicama” u kategoriji privrednih subjekata.

  Otvaranje ekološkog parka u Novom Sadu, prgoram "Zajednici zajedno"

  Otvaranje ekološkog parka u Novom Sadu, prgoram „Zajednici zajedno“

  • Šta kao kompanija još niste uspeli da realizujete, a imate u planu?

  Ukoliko pođemo od toga da je NIS kroz različite društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu samo u protekloj godini uložio 315 miliona dinara, dok je od 2009. godine u razvoj zajednice investirano više od 4,1 milijarde dinara, bez lažne skromnosti, možemo reći da smo postigli mnogo, ali da je potrebno neprestano raditi i napredovati dalje, a to je ono čemu uvek težimo. Naše ambicije su velike, te ćemo i u narednom periodu ostati pouzdan partner zajednice u kojoj poslujemo.

  U ovoj godini kompanija je opredelila sredstva od oko milion evra za podršku porodicama u procesu vantelesne oplodnje i opremanje ustanova zdravstvene zaštite specijalizovanom medicinskom opremom. To je lepa novina kod nas, kojom želimo da damo svoj doprinos povećanju nataliteta u Srbiji i rađanju generacija koje će činiti novu „Budućnost na delu”, što je, ujedno, i slogan pod kojim naša kompanija podržava brojne projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta života zajednice u kojoj poslujemo

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE