USVOJEN Zakon o referendumu, UKIDA se cenzus od 50 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  USVOJEN Zakon o referendumu, UKIDA se cenzus od 50 odsto

  Skupština Srbije usvojila je Predlog izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

  Ukida se izlazni cenzus od 50 odsto upisanih birača. Olakšano je i podnošenje narodne inicijative, rok za prikupljanje potpisa produžen je na 90 dana, ali je i uvedena naknada po potpisu od 40 dinara.

  Od 180 prisutnih poslanika, 178 je glasalo za izmenu zakona, a isto toliko bilo je saglasno da ta izmena “zbog naročito opravdanih razloga” stupi na snagu dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

  Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

  “Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom”, saopšteno je iz Vlade.

  Navedeno je i da se rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz “Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma” iz oktobra 2020. godine.

  Predsednik skupštine Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosuđu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE