Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen SVEOBUHVATNI paket „ANTI-KOVID“ uredbi

  Vlada Srbije usvojila je više uredbi u vezi borbe protiv epidemije Kovid-19, koje se odnose na unapređenje proizvoda i infrastrukture u borbi protiv epidemije, o dodeli pomoći privredi i ustanovama kulture, kao i odluku o uspostavljanju portala e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava.

  Kako je saopšteno iz vlade Srbije, Uredbom za dodelu državne pomoći za istraživanje, razvoj i unapređenje proizvoda i infrastrukture neophodne za borbu protiv Kovid-19 obuhvaćeni „lekovi i terapijska sredstva, uključujući vakcine, njihovi poluproizvodi, aktivni farmaceutski sastojci i sirovine“.

  Istom uredbom predviđeni su kriterijumi za dodelu državne pomoći za medicinska sredstva, bolničku i medicinsku opremu i neophodne sirovine za izradu istih, za dezinfekciona sredstva, njihove poluproizvode i hemijske sirovine potrebne za njihovu proizvodnju, kao i za alate za prikupljanje i obradu podataka.

  Posebnom Uredbom su propisani uslovi i kriterijumi pod kojima učesnici na tržištu, koji se nalaze u teškoćama zbog epidemije, mogu da dobiju državnu pomoć, a Uredbom o horizontalnoj državnoj pomoći propisani su kriterijumi pod kojima mala i srednja preduzeća mogu da dobiju pomoć.

  Usvojena je i Uredba državne pomoći za kulturu, koja se odnosi na muzeje, arhive, biblioteke, umetničke i kulturne centre, pozorišta, bioskope, operske i koncertne dvorane, a ovim aktom su obuhvaćena i celokupna nepokretna i pokretna materijalna dobra, festivali, izložbe i ostale slične kulturne delatnosti.

  Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih „startap“ i „smart siti“ centara za 2021. godinu, za šta je obezbeđeno je 45 miliona dinara.

  Vlada Srbije je na sednici donela odluku da se uspostavi portal e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava, sa ciljem da se javnosti omogući da na jedinstven i ravnopravan način elektronskim putem učestvuje u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE