Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „KONSTRUKTIVNA“ VEST DANA: Putin i Bajden PRVI put zajedno (FOTO)

  Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, završili su svoj prvi međusobni sastanak, koji je održan u Ženevi.

  Dvojica lidera sastali su se u vili La Granž u Ženevi, a razgovori su trajali oko tri sata, prvo u užem sastavu, a kasnije na širem sastanku na kojima su uključeni dodatni zvaničnici obe strane.

  Nuklearno oružje, sajber bezbednost…

  Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su se on i predsednik SAD Džozef Bajden dogovorili na „konstruktivnom“ samitu da vrate svoje uzajamne ambasadore na njihova mesta i počnu pregovore o zameni poslednjeg preostalog sporazuma između dve zemlje o ograničenju nuklearnog oružja.

  „Nije bilo nikakvog animoziteta“, izjavio je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora u Ženevi koji su trajali oko tri sata, nešto kraće nego što je bilo očekivano.

  „Naša procena mnogih pitanja se razlikuje ali, po mom mišljenju, obe strane su pokazale želju da razumeju jedna drugu i da tragaju za načinima da se približe. Razgovor je bio dosta konstruktivan„, rekao je Putin.

  Putin je rekao da su se on i Bajden dogovorili da vrate svoje ambasadore na svoje uzajamne položaje u nastojanju da smanje tenzije.

  Vraćanje ambasadora sledi posle diplomatskog natezanja tokom koga su obe strane smanjile diplomatsko osoblje.

  Putin je potvrdio da je Bajden pokrenuo pitanja ljudskih prava u razgovoru sa njim uključujući sudbinu opozicionog vođe Alekseja Navaljnog.

  Putin je branio zatvorsku kaznu Navaljnog, navodeći da je Navaljni „znao da krši zakon“, i odgovarao na ponovljena pitanja o maltretiranju ruskih opozicionih vođa ukazujući na domaća previranja u SAD, uključujući i proteste vezane za pokret „Crni životi vrede“ i upad u američki Kongres 6. januara.

  Putin je rekao da su se on i Bajden dogovorili da počnu pregovore o nuklearnim pitanjima da bi potencijalno zamenili sporazum Novi Start kojim se ograničava nuklearno naoružanje kada istekne 2026. godine.

  Putin je takođe rekao da su se dve strane dogovorile, u principu, da počnu konsultacije o pitanjima sajber bezbednosti, ali je nastavio da demantuje američke navode da je ruska vlada odgovorna za niz nedavnih sajber napada na kompanije i vladine agencije u SAD i širom sveta.

  Bajden i Putin održali su svoje prve razgovore u vili La Granž u Ženevi, na sastanku od koga se mnogo očekivalo u vreme kada su, po oceni oba lidera, odnosi između dve zemlje na najnižem nivou.

  Bajden: „Smešna poređenja“ oko ljudskih prava

  Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom protekao u „pozitivnom“ tonu, ali je dodao da ga je upozorio protiv bilo kakvog mešanja u američke izbore i da će nastaviti da pokreće pitanja ljudskih prava u Rusiji.

  „Jasno sam rekao da nećemo tolerisati pokušaje kršenja našeg demokratskog suverentitata ili destabilizacije naših demokratskih izbora, i da ćemo odgovoriti“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle susreta sa Putinom u Ženevi.

  Rekao je da su se on i Putin dogovorili da dve strane održe dalje razgovore o zaštiti kritične infrastrukture od sajber napada i da će imati dodatne razgovore o gonjenju kriminalaca koji vrše takve napade.

  Vladimir Putin ne želi „hladni rat“ sa SAD, rekao je Bajden, i dodao da je objasnio Putinu da neke kritične infrastrukture treba da budu nedodirljive. Rekao je da 16 tipova kritične infrastrukture treba da budu zaštićene od sajber napada, a to uključuje sektor energije i vode.

  Bajden je rekao da su on i ruski predsednik razgovarali detaljno koje sledeće korake dve zemlje treba da preduzmu oko mera kontrole naoružanja da bi se smanjio rizik rata.

  To znači da će se diplomate i vojni stručnjaci obe zemlje sastati za, kako je rekao Bajden, „dijalog o strateškoj stabilnosti“ da postave osnove za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika. Nije rekao kada će ti pregovori početi.

  Plan je da se pripremi put za pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi nasledio sporazum Novi Start koji ističe 2026.

  Bajden je rekao da je stavio naglasak na pitanja ljudskih prava tokom razgovora sa Putinom, tu su uključeni i slučajevi dvojice Amerikanaca za koje Bajden kaže da su „nepravedno zatvorena“ u Rusiji.

  Američki predsednik je rekao da će nastaviti da izražava zabrinutost zbog slučajeva kao što je slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zatvorenog u Rusiji.

  Rekao je da će nastaviti da pokreće pitanja u vezi „osnovnih ljudskih prava“, i osudio Putinova „smešna poređenja“ oko ljudskih prava.

  On je reagovao na Putinove odgovore kada je bio uptian o Navaljnom, kada je ruski predsednik ukazivao na upad u američki Kongres i na probleme u SAD.

  Bajden je rekao da je lažno poređenje između „napada kriminalaca“ na Kongres u Vašingtonu 6. januara sa mirnim demonstracijama ljudi lišenih slobode izražavanja u Rusiji.

  Izvor: Agencije

  Foto: Kremlin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE