Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen plan za Srbijagas, ne pominju se smene

  Vlada Srbije je usvojila plan reorganizacije javnog preduzeća Srbijagas, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  „Srbija zaslužuje da ima gasni sektor koji je moćan i profitabilan, a sprovođenje plana koji je predložilo Ministarstvo energetike, a Vlada Srbije prihvatila, omogućiće da to i realizujemo, sa jasnim zadacima i rokovima“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

  Ocenila je da će reformisanje Srbijagasa stvoriti uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, i za mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju.

  Po njenim rečima, plan reorganizacije Srbijagasa donosi razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, licenciranje tih preduzeća za delatnost koju obavljaju i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

  „Plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima Srbijagas ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje te kompanije“, naglasila je ministarka.

  Dodala je da reformisanje Srbijagasa, pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu.

  „Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom“, rekla je Mihajlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE