Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen PLAN ZA MAKIŠ, Vesić prozvao „organizovanu političku rulju“

  Na sednici Skupštine Grada usvojen je Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa. Uoči sednice, ispred Sava centra okupili su se protivnici tog projekta, koje su policija i obezbeđenje sprečavali da uđu u salu gde se održavala sednica.

  Plan o izgradnji za Makiš usvojen je sa 61 glasom za i dva glasa odbornika iz Građanskog demokratskog foruma protiv.

  Nekoliko desetina demonstranata, koji su se protivili izgradnji na Makiškom polju jer smatraju da će tako biti ugroženo vodosnabdevanje Beograda, prethodno je uspelo je da se probije u hodnik Sava centra gde je u toku bila sednica gradskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o tom planu.

  Oni u prvi mah nisu uspeli da udju u prostoriju gde zaseda gradska skupština jer su ih u tome sprečavali pripadnici policije, Komunalne milicije i obezbedjenja.

  Nakon što su se povukli malobrojni pripadnici Policijske brigade, učesnici protesta su uspeli da udju na prva vrata Sava centra, nakon čega ih su ih obezbedjenje i Komunalna milicija zaustavili pred drugim ulazom.

  Oni su skandirali protiv namere gradskih vlasti da izgrade naselje na Makiškom polju i tražili su da sednica Skupštine Beograda bude prekinuta jer smatraju da je nelegitimna. Takodje su tražili i da dodje ministarka za zaštitu životne sredine i da se izjasni o tom planu.

  „Organizovana politička rulja“

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je to što se desilo ispred Sava centra „organizovana politička rulja“, dovedena sa ciljem da spreči izgradnju metroa. On je kazao i da se okupljeni demonstranti „ne brinu za Makiš, nego žele da metro ne poče da se gradi“.

  Prema njegovim rečima, usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači početak izgradnje metroa. U narednih devet meseci izvršićemo eksproprijaciju zemljišta kako bismo počeli da gradimo metro krajem iduće godine, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obraćajući se odbornicima.

  Beograd, 3.6.2020. – Zamenik gradonacelnika Beograda Zorana Radojicica, Goran Vesic najavio je danas program Beogradske letnje scene na konfernenciji za novinare.(BETAPHOTO/BEOINFO/EV)

  Kada je reč o trasi metroa, Vesić je podsetio da su konsultovani stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, kao i jedna od najboljih i najpoznatijih kompanija u Engleskoj koja je radila nekoliko metroa u svetu.

  On je istakao i da je urađen master plan saobraćaja i podsetio da se ova trasa metroa poklapa sa trasom koja je planirana 1974. godine, kada je gradonačelnik bio Branko Pešić.

  „Vodoizvorišta će biti zaštićena“

  Vesić je napomenuo da je, kada je reč o zaštiti vodoizvorišta, u toj zoni uvek bila predviđena gradnja.

  „Generalni plan iz 1974. godine to jasno kaže. Tamo je 1955. godine izgrađena pruga, depo za vozove, 70 kilometara šina, 47 koloseka, a u istoj toj zoni nalaze se blokovi 44, 45 i 70 na Novom Beogradu“, istakao je Vesić.

  Građani ne treba da budu zabrinuti jer je Institut „Jaroslav Černi“ uradio studiju, a JKP Beogradski vodovod i kanalizacija je dalo veoma stroge uslove zaštite i svi tu uslovi biće ispoštovani, tako da nema ni govora o ugrožavanju vodoizvorišta, naglasio je Vesić.

  Istakao je da će prilikom izgradnje metroa vodoizvorišta biti zaštićena, prenosi Beoinfo.

  On je ponovio da će metro biti završen 2028. godine, a glasajući za ovaj plan glasa se za metro i za to da u decembru sledeće godine počne njegova izgradnja.

  Izvor: N1, Beta, BIZLife

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Komentari

  • GAJA

   PRAVITE PRIVATNO NASELJE KOME DA BI PODIGLI CENU DODELJUJETE I METRO! KAKO TO RESAVA POSTOJECE GUZVE U GRADU? ZA CUJE INTERESE VI RADITE? BITNO JE DA CEMO SVI MI PARENO DA PLATIMO IZGRADNJU METROA ZA VASA NOVA NASELJA I DA CEMO SE I DALJE GUZVATI NA POTEZU OD ZEMUNA DO KONJARNIKA! SRAM VAS BILO!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE