Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  uspeh

  USPEH kao navika: Možemo li naučiti da budemo uspešni?

  Izraz navika uspeha verovatno zvuči pomalo neobično. Navikavamo se na rano ustajanje, na neko mesto ili osobu. Uspeh je nešto što nam se dogodi ili ne dogodi i ne možemo stvoriti naviku uspeha.

  Ipak, neki psiholozi tvrde upravo suprotno. Prema njihovom mišljenju i uspeh se može naučiti kao i svaka druga navika.

  Ako damo detetu lagani zadatak koji može da obavi, ono će verovatno uspeti. Zadovoljstvo zbog obavljenog zadatka i pohvala roditelja razviće kod deteta osećaj vere i samopouzdanja u sebe. Ono se neće plašiti novih zadataka i očekivaće ih s radošću.

  Školski sistem je takav da mnoga deca budu hendikepira već na početku školovanja. Neki učenici nisu nikada bili u mogućnosti da iskuse dovoljno uspeha u školskim zadacima da bi stekli samopouzdanje ili naviku uspeha.

  Američki psiholog William Glasser smatra vrlo važnim da deca dožive osećaj uspeha na samom početku školovanja.

  Deca koja doživljavaju samo neuspeh sklona su odustajanju – prestanu da pokušavaju i gube motivaciju. To ne znači da treba sniziti kriterijume kako bi uspeh postao verovatniji, nego samo da školsko gradivo mora biti više u vezi s detetovim stvarnim životom. Na taj način povećaće se motivacija za učenje, a time i verovatnoća za uspeh.

  Ne zaboravite

  Ako imate neki cilj verovatno ga nećete dostići preko noći. Na putu ostvarenja postoje mnoge prepreke koje treba svladati.

  Dovoljno je da svaki dan učinite jedan korak koji vas vodi njegovom ostvarenju. To mogu biti sasvim male stvari, ali bitno je da ih napravite.

  Na kraju svakog dana se zapitajte: jesam li danas učinio ijedan korak koji bi mogao da vodi postizanju moga cilja?

  Ako jeste pohvalite sami sebe, potapšajte se po ramenu u mislima ili na nekom papiru označite to posebnom bojom. Nakon nekoliko takvih koraka nagradite se: kupite sami sebi neku sitnicu ili uradite nešto što volite.

  Izvor: BIZLife/JJ

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE