Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  struja, popust

  Uskoro 30 odsto manja potrošnja struje u 25 zgrada centralne vlasti: Evo kako

  Primenom mera za povećanje energetske efikasnosti u 25 zgrada centralne vlasti u Beogradu, planira se da potrošnja energije bude smanjena za 30 odsto, što je ušteda približna godišnjoj potrošnji energije za objekte i javno osvetljenje grada sa 40.000 stanovnika.

  Takođe, emisije CO2 bi primenom definisanih mera energetske efikasnosti bile manje za gotovo 20 odsto, odnosno 5.174 tona godišnje. Konkretne mere koje bi dovele do ovih rezultata definisane su nakon detaljnih energetskih pregleda koji su sprovedeni u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) i Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

  Za svaku od ovih 25 zgrada određen je optimalan set mera za energetsku sanaciju i korišćenje obnovljivih izvora energije koji može da obezbedi najbolje rezultate u odnosu na uložena sredstva. Neke od predloženih mera su izgradnja solarnih fotonaponskih sistema, ugradnja toplotnih pumpi, zamena split-sistema za hlađenje centralnim sistemima, termoizolacija zidova i krovova, zamena spoljne stolarije, zamena postojećeg osvetljenja energetski efikasnim kao i automatizacija osvetljenja. Sve ove mere dovešće i do smanjenja kapaciteta potrebnih za grejanje i hlađenje objekata.

  struja

  Osim energetskih ušteda i smanjenja emisija štetnih gasova, energetska sanacija će doprineti i poboljšanju radnih uslova i bezbednosti na radu, kao i zaštiti i očuvanju kulturne baštine, s obzirom da je većina ovih objekata pod zaštitom.

  Trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za pet zgrada centralne vlasti: Direkcija za mere i dragocene metale, Ministarstvo rudarstva i energetike, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Republička direkcija za imovinu i Zavod za intelektualnu svojinu.

  Nakon toga će uslediti objavljivanje tendera za izvođenje radova na energetskoj sanaciji.

  Pored pomenutih 25 zgrada centralne vlasti, za još dve – „Palatu Srbija“ i „SIV 3“, sprovedena su i dodatna geološka istraživanja koja su potvrdila postojanje potencijala za grejanje i hlađenje ovih objekata korišćenjem geotermalne energije. Na zgradi „SIV 3“ se sprovodi detaljan energetski pregled čiji se završetak očekuje do kraja godine. Takođe, planirano je da detaljni energetski pregled i izrada studije opravdanosti za zgradu „Palata Srbija“ počnu u decembru ove godine.

  Sve navedeno su pripremne aktivnosti za sprovođenje programa „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“, vrednog 40 miliona evra, koji obuhvata ukupno 27 zgrada centralne vlasti. Ove aktivnosti su omogućene zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Poverilačkog fonda Razvojne banke Saveta Evrope kome doprinose Republika Slovačka i Kraljevina Španija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE