Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, gas

  Urnebesne reakcije građana na mrežama u vezi sa ŠTEDNJOM STRUJE

  Preporuke za moguće načine štednje električne i toplotne energije i najave da će štediše imati posebne pogodnosti i popuste izazvala je ovh dana brojne kritike, ali i duhovite komentare građana na društvenim mrežama.

  Gašenje svetla u prostorijama u kojima se ne boravi, stavljanje LED sijalica, isključivanje rerne 10 minuta pre kraja pečenja, pranje veša na nižim temperaturama, maksimalna temperatura u prostorijama 21 stepen… samo su neke od preporuka za štednju energije u domaćinstvima, koje je dalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Struja, sijalica, Pexels

  Vlada Srbije je u subotu donela je zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima takva vrsta rasvete nije neophodna.

  Zato je u subotu uveče isključena i dekorativna rasveta na zgradi Vlade Srbije, zgradi Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, zgradi Predsedništva…Takođe, pogašena je rasveta i na zgradi Palate Srbija.

  Predsednik Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da se ne planiraju restrikcije struje, ali je najavio da će oni građani koji budu štedeli električnu energiju “plaćati dramatično jeftiniju struju”.

  Mere štednje energije i u drugim zemljama

  Sličnim merama štednje pribegavaju i u drugim zemljama, gde se uveliko gase rasvete uveče čak i na mnogim znamenitim  objektima i građevinama.

  Ipak, najave i preporuke za štednju energije ne dopadaju se previse građanima Srbije sudeći o komentarima na društvenim mrežama.

  „Od civilizacijskog napretka najviše me fascinira štednja struje, vode, glodanje insekata i napredak u medicine“

  „To su u komunizmu radili pre 40 godina. Stednja i restrikcija struje i tople vode. Posle kažite da komunizam nije bio napredniji od ovog neokapitalizma“, ređali su se dalje komentari.

  Neki su i duhoviti, u skladu sa trenutnom situacijom:

  „Štednja struje primećuje se na svakom koraku, pola semafora ne radi“.

   

  Ministarstvo dalo preporuke: Ko će i kako moći da smanji potrošnju energije?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE