Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uredba Saveta EU o dekarbonizaciji vazdušnog saobraćaja

  Nova uredba o dekarbonizaciji avijacije koju je Savet Evropske unije usvojio omogućiće smanjenje ugljeničnog otiska vazduhoplovnog sektora i stvaranje jednakih uslova za održivi avio-saobraćaj u EU uz korišćenje više obnovljivih i niskougljeničnih goriva.

  Glavni cilj uredbe o inicijativi „ReFuelEU Aviation“, koja je ključni deo paketa „Spremni za 55“, jeste povećati ponudu i potražnju za održivim gorivima u vazdušnom saobraćaju koja imaju niže emisije ugljen-dioksida od kerozina, uz osiguranje jednakih uslova na tržištu avio-prevoza u EU, saopštio je Savet EU.

  Održiva avio-goriva su jedan od ključnih kratkoročnih i srednjoročnih alata za dekarbonizaciju avijacije, a nova regulativa bi trebalo da odgovori na trenutnu situaciju koja ometa njihov razvoj, a to je niska ponuda i mnogo više cene od fosilnih goriva.

  Snabdevači gorivom moradu da osiguraju da gorivo dostupno na aerordomima u EU sadrži dva odsto održivog goriva do 2025. godine, do 2030. šest odsto i do 2050. godine 70 odsto. Od 2030. godine udeo sintetičkih goriva mora da bude 1,2 dosto, sa ciljem da se do 2050. poveća na 35 odsto.

  Prihvatljiva održiva avionska goriva i sintetička goriva uključuju sertifikovana biogoriva, obnovljiva goriva nebiološkog porekla (uključujući obnovljivi vodonik) i goriva iz recikliranog ugljenika koja ispunjavaju kriterijume održivosti i uštede emisija iz Direktive o obnovljivoj energiji, do najviše 70 dosto.

  Promocija „zelenih“ letova

  er srbija

  Izuzetak su biogoriva dobijena iz hrane i useva, kao i niskougljenična goriva, uključujući niskougljenični vodonik, koji se mogu upotrebiti za dostizanje minimalnog udela u odgovarajućem delu uredbe.

  Uredbom je predviđeno uspostavljanje Sistema za označavanje ekološke učinkovitosti vazduhoplovnih operatera koji koriste održiva goriva, koji će pomoći potrošačima u donošenju odluka na osnovu informacija i promovisanju „zelenih“ letova, saopštio je Savet EU.

  Nova uredba će narednih nedelja biti objavljena u Službenom glasniku EU, a počeće da se primenjuje od 1. januara naredne godine, s tim što će neke odredbe biti obavezne od 2025.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE