Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Urbanistički plan, demonstracije

  Uprkos DEMONSTRACIJAMA, Skupština grada NS usvojila Urbanistički plan

  Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine usvojen je na današnjoj sednici Skupštine Grada.

  Za GUP su glasala 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok nije bilo onih koji su uzdržani.

  GUP je usvojila aktuelna vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima. Protiv ovog urbanističkog dokumenta bili su odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

  Usvajanju GUP-a prethodila je rasprava koja je trajala gotovo dva sata.

  Kako je izgledala rasprava za Urbanistički plan?

  Duže izlaganje imao je i direktor „Urbanizam“ Dušan Miladinović. Njegovim predstavljanjem dokumenta započeta je rasprava o dokumentu.

  Miladinović je ukazao na neke od najvažnijih stavki Generalnog urbanističkog plana. Poručio je da „savremeni grad ne podnosi trajna i isključiva rešenja već prilagodljiva, uključiva i promenljiva, zasnovana na održivom razvoju“.

  „Ovakvim rešenjima Novi Sad se suočava sa izazovima budućnosti. Daje se nedvosmislena vizija i principi od kojih se ne sme odstupiti u daljem razvoju, ali sa fleksibilnim elementima za dalju razradu“, poručio je Miladinović.

  On je rekao da je površina građevinskog područja povećana sa 10.910 hektara na 11.456 hektara. Po njegovim rečima, uvećala se i obaveza ozelenjavanja prostora na kojima se gradi.

  Šta je rekla opozicija?

  Za Bojana Radojevića iz Demokratske stranke Srbije proces usvajanja GUP-a bio je cirkus. To je odbilo sve one zainteresovane da učestvuju u donošenju ovog važnog dokumenta. Po njegovim rečima, izostala je javna rasprava preko medija u vezi sa GUP-om, te nije bila organizovana nijedna rasprava između opozicije i vlasti.

  „To što se hvalimo da Novi Sad za sam GUP ima toliko transparentno, dugotrajnu i obimnu javnu raspravu, nije, u suštini istina. Građani su, jednim delom, ostali uskraćeni“, kazao je Radojević, dodajući da se „GUP koji se radi 13 godina, na kraju se završava brzopleto“.

  Snežana Mušicki iz Srpske radikalne stranke osudila je nerede koji su izbili pred početak sednice Skupštine Grada. Ona je ukazala da je u prethodnom GUP-u mnogo toga ostalo neuređeno, navodeći da se i sada planira mnogo toga, ali da je „misaona imenica“ da se uradi trećina planiranog.

  Ona je navela da nemaju ništa protiv uređenja Dunava, navodeći da mišljenje o „Novom Sadu na vodi“ neće davati dok ne vide o čemu se radi.

  Podsetimo, jedna od najspornijih tačaka GUP-a je i izgradnja takozvanog „Novog Sada na vodi“ zbog čega su danas građani protestovali ispred Skupštine grada, gde su se sukobili sa policijom.

  Protest u Novom Sadu zbog „NS na vodi“: Demonstranti se SUKOBILI sa policijom (VIDEO)

  Građani su se razišli, dok je pred zgradom Skupštine Vojvodine ostao kordon policije.

  Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je cilj današnjeg protesta bio prekidanje sednice i istakao je da 70 ljudi ne može da maltretira grad.

  Izvor: 021.rs

  Foto: Screenshot Twitter

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE