Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest u Novom Sadu

  Protest u Novom Sadu zbog „NS na vodi“: Demonstranti se SUKOBILI sa policijom (VIDEO)

  Građani Novog Sada organizovali su protest protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Policija je morala da reaguje, a povremeno je dolazilo i do sukoba građana sa policajcima.

  Sukobi su započeli kada su okupljeni građani krenuli u probijanje ograde koja je postavljena jutros kako bi ih sprečili da priđu ulazu u Skupštinu Vojvodine, gde se održava sednica lokalnog parlamenta na kojoj se usvaja Generalni urbanistički plan Novog Sada.

  Okupljeni su uspeli da sruše i pomere ogradu, zbog čega su se sukobili sa obezbeđenjem.

  Nakon toga je pristigla žandarmerija koja je postavila kordon. U nekoliko navrata došlo je do tuče, otimanja štita policajcu, te farbanja štitova u zeleno. Demonstranti traže da neko od građana bude pušten na sednicu kako bi se obratio odbornicima.

  Na dokument od 1.300 stranica koji je pred odbornicima Skupštine grada skoro je identičan onom koji se našao na javnim raspravama.

  Komisija za planove odbila je gotovo sve primedbe na tajnoj sednici. Najviše prigovora građani su imali na plan izgradnje takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunava, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području „Brodogradilišta“.

  Građani smatraju da je GUP rađen po meri investitora, a ne realnim potrebama grada. Svoje primedbe na GUP dalo je i Društvo arhitekata Novog Sada.

  Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da nikada nije bila javnija rasprava GUP-a – tri javne prezentacije su održane sa velikim brojem primedbi.

  „Mirno spavam. Razvojni GUP je koncipiran i definisan od strane struke, a politika će dati konačnu reč pod okvirom Ustava i zakona. Grad čuvamo. Svašta se pričalo, da će Promenada potonuti, Spens propasti- ništa od toga se nije desilo. Uzeta su u obzir pozitivna demografska kretanja. Ovo je strateški dokument koji treba da da neku marginu kuda Novi Sad treba da se kreće u narednom periodu. Tvrdim da je ovo dobar plan, neću podleći manjoj skupini ljudi. Svako svoj posao, mirno i dostojanstveno“, kaže Vučević.

  Prema njegovim rečima, grad će do 2030. narasti za preko 130 hiljada stanovnika.

  „A plan daje i strože kriterijume za gradnju, veći broj parking mesta, veći broj zelenih površina“, rekao je na konferenciji pred početak Skupštine prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

  Izvor: RTS/021.rs

  Foto: Screenshot Twitter

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE