Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, izvini

  Uprkos krizi: Većina hrvatskih firmi povećala plate

  Istraživanje trendova o platama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je sprovela firma Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca uprkos krizi povećala plate i naknade u prvom polugodištu.

  U prvoj polovini ove godine 60,5 odsto svih firmi obuhvaćenih istraživanjem povećalo je plate svojim zaposlenicima, dok je 32,6 odsto njih povećalo naknade i/ili finansijske podsticaje, pokazuju rezultati istraživanja.

  U drugoj polovini ove godine 27,9 procenata svih ispitanika planira da poveća plate do pet odsto, njih 24,8 odsto planira povećanje 6-10 procenata, dok 10,9 odsto planira rast plata 11-15 odsto, a 6,2 procenta za 16 do 21 odsto.

  Istraživanje projekcija kretanja plata i beneficija za drugu polovinu 2022. pokazuje da se trendovi iz prve polovine godine nastavljaju, navode iz Manpowera.

  „Većina poslodavaca planira da nastavi povećavanje zarada i naknade, primarno radi zadržavanja zaposlenih. Kriza tržišta radne snage ne jenjava, a sve više raste i svest o nužnosti privlačenja i zadržavanja radnika različitim nematerijalnim pristupima.“

  Jedan od njih je propitivanje i modifikacija sada već zastarele paradigme work-life balance, naročito u kontekstu najnovijih stručnih saznanja o podsticanju motivacije smislom i svrhom jer život ne čeka kraj radnog vremena da bi se počeo događati, navela je senior HR konsultant Ana Jadrešin.

  Iz Manpowera navode da je u anketi „Plate i dodatne naknade“ učestvovalo 29 firmi iz 14 razlicitih sektora delatnosti, a pritom najviše iz sektora robe široke potrošnje (23,3 odsto), proizvodnje i automobilske industrije (18,6 procenata), te informacione tehnologije (16,3 odsto).

  Većina preduzeća posluje u Zagrebu i okolini (72,9 posto).

  Manpower posluje u više od 80 zemalja i globalni je lider u rešenjima za zapošljavanje i ljudske resurse, a u Hrvatskoj radi od 2008. godine.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE